Τα κόκκινα αυγά και η ιστορία τους …
Οι γιαγιάδες μας δεν είχαν χημικά όταν έφτιαχναν τα πασχαλινά αυγά τους.
Κατά συνέπεια χρησιμοποιούσαν ότι τους πρόσφερε η μητέρα φύση. Τα αποτελέσματα τα θυμόμαστε σχεδόν όλοι.
Σε ποιόν δεν άρεσε η μαγειρική της γιαγιά του; Τα αυγά λοιπόν θεωρούνται η τελειότερη συσκευασία που έχει δημιουργήσει η φύση.
Ερμητικά κλειστά που μέσα τους κρύβουν ζωή. Συμβολίζουν την αναγέννηση της φύσης και την συνέχιση της ζωής. Οι ιστορίες που έχουν ακουστεί για το πως κατέληξαν να βάφονται το Πάσχα είναι αρκετές.
Μία από αυτές λέει ότι ο Ρωμαίος αυτοκράτορας όταν έμαθε για την Ανάσταση του Χριστού είπε ότι αυτό είναι τόσο εφικτό όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα.
Η Μαρία Μαγδαληνή πήρε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.
Μια άλλη λέει ότι η μητέρα του Χριστού πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πήγε δώρο στους φρουρούς του για να του φέρονται καλά.
Τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά και αυτά βάφτηκαν με λαμπερά χρώματα.. Οι Χριστιανοί συμβόλισαν με το αυγό τον τάφο του Χριστού που ήταν και αυτός ερμητικά κλειστός και από μέσα του βγήκε ο Χριστός και αναστήθηκε.
Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Ως δώρο προϋπήρχε στην αρχαία Ρώμη, Ελλάδα, Κίνα, Περσία κ.λπ. και τα χάριζαν στις ανοιξιάτικες γιορτές τους μαζί με τα κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.
Οι νοικοκυρές βάφουν τα αυγά τους την Μεγάλη Πέμπτη και τα τρώμε την Κυριακή του Πάσχα μετά το απαραίτητο τσούγκρισμα, το οποίο ξεκίνησε στην Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι για να βγει και καλά ο νικητής του τραπεζιού και πέρασε από χώρα σε χώρα.
Σήμερα πολλοί τα τσουγκρίζουν το Μεγάλο Σάββατο αμέσως μετά την Ανάσταση.
Σε μερικά μέρη πάνε με τα αυγά στην τσέπη μάλιστα.
Επίσης πολλές νοικοκυρές απλώνουν σε πολλά μέρη ένα κόκκινο πανί στα παραθύρια τους για να δείξουν ότι βάφουν τα αυγά τους.
Τα μόνα σπίτια που δεν βάφουν αυγά είναι όσα έχουν πένθος. Το 1ο αυγό που βάφεται είναι της Παναγίας και το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα και το χρησιμοποιούν για το ξεμάτιασμα.
Λένε πως δεν χαλάει όλη την χρονιά. Το επόμενο Πάσχα το φυτεύουν στα χωράφια τους για να είναι εύφορα ή το φυλάνε στα μαντριά των ζώων για να είναι γόνιμα.
Στην Γερμανία παίζουν το παιχνίδι του χαμένου αυγού. Το πασχαλινό κουνελάκι κρύβει αυγά στον κήπο ή στις αυλές και τα παιδάκια με τα καλαθάκια τους τρέχουν να τα βρούνε.
Όποιος βρει τα περισσότερα είναι ο νικητής. Το αυγό που βάζουμε πάνω στο τσουρέκι είναι ένα έθιμα που έχει τις ρίζες του στο Βυζάντιο.
Με τι βάφανε όμως οι γιαγιάδες μας τα αυγά τους
Τα κόκκινα με Παντζάρια ή Παπαρούνες. Τα κίτρινα με Μαργαρίτες που μάζευαν από τους αγρούς ή με Άχυρα ή με φύλλα αμυγδαλιάς ή ακόμα και με κρόκο Κοζάνης που μπήκε κάπως αργότερα στις συνταγές μας. Τα μοβ με Βιολέτες και τα μελί ή καφέ με φύλλα από τα ξερά Κρεμμύδια. Τα Πορτοκαλί με Πάπρικα, δηλαδή κόκκινο Πιπέρι και αργότερα που μάθαμε την σκόνη Τσίλι έβαζαν και τέτοιο. Τα μπλε – γαλάζια με κόκκινο Λάχανο και τα πράσινα με Μαϊντανό ή Σπανάκι ή ακόμα με φύλλα ή φλούδες από Καρύδια που είναι πράσινα και φρέσκα αυτή την εποχή.
Πως τα βάφανε
Παίρνανε συνήθως άσπρα αυγά και τα ρίχνανε στην κατσαρόλα με ψιλοκομμένα παντζάρια (4 κούπες του τσαγιού περίπου) ή 1 κιλό σπανάκι για παράδειγμα και νερό μέχρι να τα σκεπάσει.
Προσθέτανε λίγο ξίδι και τα αφήνανε να βράσουν καλά. Στο τέλος τα στεγνώνανε πάνω σε χαρτιά ή πετσέτες και τα άλειφαν με λάδι για να γυαλίζουν. Αν θέλανε να κάνουν σχέδια έκοβαν διάφορα φυλλαράκια και τα έβαζαν πάνω στα αυγά και τα βάζανε μέσα σε νάιλον κάλτσα ή τούλι ή τουλουπάνι και τα έβραζαν έτσι.
Όταν τα έβγαζαν είχε αποτυπωθεί το σχέδιο από το φύλλο πάνω στο αυγό.
Ένας εξαιρετικός τρόπος επίσης είναι με φόδρες από τα ρούχα.
Κόψτε τες κομματάκια και αφού βρέξετε τα αυγά τοποθετήστε γύρω – γύρω διάφορα μικρά κομμάτια και βάλτε τα μέσα σε κάλτσα. Τα βράζετε και μόλις τελειώσουν θα βγουν σαν μωσαϊκό.
Έτσι για την ιστορία
Το 1ο αυγό Faberge ήταν παραγγελία του τσάρου Αλέξανδρου από τον γνωστό κοσμηματοπώλη για να το κάνει δώρο το Πάσχα στην γυναίκα του Μαρί.
Το 1883 λοιπόν φτιάχτηκε ένα αυγό από λευκό σμάλτο και πλατίνα που άνοιγε και μέσα του υπήρχε ένα μικρότερο χρυσό αυγό και μέσα σε αυτό ένα χρυσό κοτόπουλο και ένα αντίγραφο του στέμματος.
Η Μαρί ξετρελάθηκε και ο τσάρος έδωσε εντολή στο κοσμηματοπώλη κάθε χρόνο τέτοια μέρα να φτιάχνει ένα αυγό και να το στέλνει στα ανάκτορα.
Την συνήθεια αυτή συνέχισε και ο τσάρος Νικόλαος με αποτέλεσμα τα αυγά να φτάσουν στα 57.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.