Τα 11 ακραία καιρικά ρεκόρ που έχουν σημειωθεί ποτέ στη Γη

Το πρωτόγνωρο κύμα ψύχους που έπληξε τις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, ανάγκασε ακόμη κι έναν κρατούμενο που είχε δραπετεύσει από φυλακές του Κεντάκι, να παραδοθεί, για να γλιτώσει από το πολικό ψύχος, καθώς η θερμοκρασία στην συγκεκριμένη περιοχή είχε πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου.

Με τη χώρα να σαρώνεται από μια πρωτόγνωρη «πολική δίνη», το Brimson στη Μινεσότα βυθίστηκε στους -40 βαθμού Κελσίου, ενώ το Σικάγο έπιασε τη θερμοκρασία ρεκόρ, – 27 βαθμούς Κελσίου.

Όσο επικίνδυνη και πρωτόγνωρη όμως κι αν ήταν αυτή η παγωνιά, ευτυχώς απέχει πολύ από το ρεκόρ χαμηλότερης θερμοκρασίας που έχει καταγραφεί στον πλανήτη.

Και οτιδήποτε ακραίο και υπερβολικό, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να το μάθουμε.
Ακολουθούν (σύμφωνα με το CNN Travel) τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν σημειωθεί στον πλανήτη…

Η χαμηλότερη θερμοκρασία

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει σημειωθεί είναι -89,2 βαθμοί Κελσίου και καταγράφηκε στις 21 Ιουλίου 1983, στο Βοστόκ της Ανταρκτικής.
Η απουσία της ηλιακής ακτινοβολίας, ο καθαρός ουρανός, η κατακόρυφη ανάμιξη, η ήρεμος αέρας για μεγάλο χρονικό διάστημα και το μεγάλο υψόμετρο (3.420 μέτρα), είχαν ως αποτέλεσμα τον τόσο ψυχρό καιρό.

Η υψηλότερη θερμοκρασία

Με τον υψηλότερο μέσο όρο να φτάνει τους 46,7 βαθμούς Κελσίου τον Ιούλιο, το καλοκαίρι στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Καλιφόρνια, είναι πολύ… hot!
Αλλά συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 1913, η περιοχή μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, καθώς εκεί σημειώθηκε η πιο υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στον πλανήτη (56,7 βαθμοί Κελσίου) κατά τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Η πιο έντονη βροχόπτωση σε ένα λεπτό

Αυτό το ρεκόρ ανήκει στο Unionville του Maryland των Η.Π.Α., όπου στις 4 Ιουλίου 1956, 31,2 mm βροχής, έπεσαν μέσα σε ένα λεπτό.
Για να έχετε μια ιδέα του τι σημαίνει αυτό, στο υποτροπικό Χονγκ Κονγκ, το πιο ακραίο σήμα για καταιγίδα, εκδίδεται όταν η βροχόπτωση υπερβαίνει τα 70 χιλιοστά σε μια ώρα.

Η πιο έντονη βροχόπτωση σε 24 ώρες

Η μεγαλύτερη βροχόπτωση σε μια μέρα, συνέβη με το πέρασμα του κυκλώνα Denise στο Foc-Foc, της Ρεϋνιόν, ένα νησί στο νότιο Ινδικό Ωκεανό. Από τις 7 έως τις 8 Ιανουαρίου του 1966, 1.825 μέτρα βροχής, έπεσαν μέσα σε 24 ώρες.

Η πιο έντονη χαλαζόπτωση

Η πιο έντονη χαλαζόπτωση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια μιας θύελλας από χαλάζι στο Gopalganj του Μπαγκλαντές, στις 14 Απριλίου του 1986. Η καταιγίδα σκότωσε 92 άτομα και περιλάμβανε χαλάζι που ζύγιζε 1,02 κιλά.

Η μεγαλύτερη περίοδος ξηρασίας

Η μεγαλύτερη ξηρή περίοδος στην ιστορία, σημειώθηκε σε διάρκεια χρόνων. Ούτε μια στάλα βροχής δεν έπεσε στην Αρίκα της Χιλής, για περισσότερα από 14 χρόνια, από τον Οκτώβριο του 1903, έως τον Ιανουάριο του 1918 -συνολικά 173 μήνες.

Ο υψηλότερος πίδακας κρύου νερού

Το Geysir Andernach, βρίσκεται στο Andernach της Γερμανίας και εκτοξεύει συνήθως νερό μέχρι τα 30-60 μέτρα ψηλά. Η υψηλότερη εκτίναξη έφτασε τα 61,5 μέτρα και καταγράφηκε στις 19 Σεπτεμβρίου το 2002.
Οι πίδακες κρύου νερού είναι διαφορετικοί από τους φυσικούς θερμοπίδακες ζεστού νερού. Το κρύο υπόγειο νερό εκτοξεύεται από μια γεώτρηση. Ο πίδακας Andernach έχει πάνω από 350 μέτρα βάθος.

Ο πιο παγωμένος δρόμος

Ο αυτοκινητόδρομος Kolyma Highway (M56) στη Ρωσία, είναι ο πιο παγωμένος δρόμος στη Γη -η θερμοκρασία εκεί, έχει φτάσει και τους -67.7 βαθμούς Κελσίου.
Ένα τμήμα των 2.031 χιλιομέτρων του αυτοκινητοδρόμου, ονομάζεται «Δρόμος με τα κόκκαλα» και ονομάστηκε έτσι στη μνήμη των κρατουμένων στο στρατόπεδο εργασίας Sewostlag, που πέθαναν κατά την κατασκευή του δρόμου και θάφτηκαν κάτω από αυτόν.

Η μεγαλύτερη μη-πολική περιοχή πάγου

Δεν χρειάζεται να ζει κάποιος στις πολικές περιοχές για να εγκλωβιστεί στη μέση ενός τεράστιου όγκου από πάγο.
Η μεγαλύτερη περιοχή πάγου, εκτός από του Πόλους, είναι το Yukon στον Καναδά, που βρίσκεται στο 21.980 τετραγωνικών Εθνικό Πάρκο και Καταφύγιο Kluane.

Η μεγαλύτερη έρημος

… όχι, δεν είναι η Σαχάρα! Ως έρημος ορίζεται μια περιοχή όπου δεν εκδηλώνονται ή εκδηλώνονται ελάχιστες βροχοπτώσεις. Η μεγαλύτερη έρημος στον κόσμο είναι η Ανταρκτική, η οποία έχει έκταση 14 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και δέχεται μόλις 50 χιλιοστά βροχοπτώσεων ετησίως.
Η 9,1 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων Σαχάρα, σύμφωνα με το Guinness World Records, είναι η μεγαλύτερη θερμή έρημος.

 

Η κατοικημένη περιοχή με τη χαμηλότερη θερμοκρασία

Το πιο κρύο, μόνιμα κατοικημένο μέρος, είναι το χωριό της Σιβηρίας Oymyakon. Η θερμοκρασία έπεσε στους -68 βαθμούς Κελσίου, το 1933 -η πιο κρύα θερμοκρασία που έχει καταγραφεί εκτός Ανταρκτικής.

 

clickatlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *