SPICE IT UP! Αρωματικά συστατικά μαγειρικής για να βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό σου.

cinnamon_530_530

Δίνουν γεύση στις μαγειρικές δημιουργίες! Χωρίς αυτά κανένα πιάτο δεν θα ήταν ίδιο… τα μπαχαρικά είναι το καλύτερο μυστικό, το πιο κατάλληλο ξεκίνημα για να αρχίσεις προσπάθεια να χάσεις βαρός και να ακολουθείς σωστή διατροφή.

Σκέψου το διαφορετικά! Ένα καλοφτιαγμένο αρωματικό φαγητό – όπου άρωμα στο πιάτο, βάλε μπαχαρικά – είναι η πιο καλή αφορμή για σωστές μερίδες και καλή διατροφή. Σύμφωνα με έρευνα μάλιστα, όσο πιο δυνατό είναι το άρωμα μιας τροφής, τόσο μικρότερη είναι η ποσότητα που καταναλώνουμε.

Τα έχεις σίγουρα στα ντουλάπια σου – αν όχι όλα, τα περισσότερα – και αν δεν ξεχνάς να τα προσθέτεις στα φαγητά σου υπόσχονται αντιοξειδωτική δράση, πολλαπλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία…

baner-palettino

1. Τζίντζερ

Κάνει τη ζεστή σοκολάτα πικάντικη, τα ζυμαρικά σου “chinese style” και τα χριστουγεννιάτικα (και όχι μόνο) μπισκότα σου απολαυστικά! Είναι το συστατικό σε δεκάδες συνταγές, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως έχει ελάχιστες θερμίδες και πολύ θετική επίδραση σε μια προσπάθεια να φροντίσεις τη σιλούετα σου.

Έρευνες έχουν δείξει πως η αύξηση του μεταβολισμού από την κατανάλωση ginger μπορεί να αγγίξει και το 20%, ενώ πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως έχει την ιδιότητα να μειώνει παράλληλα την όρεξη. Και μπορεί τα ευρήματα αυτά να μην είναι πλήρως επιβεβαιωμένα, όμως το τζίντζερ μόνο καλό μπορεί να κάνει στον οργανισμό!

Διατροφικά στοιχεία για Ginger:
1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ  περιέχει:
Θερμίδες: 17 kcal
Υδατάνθρακες: 3,7 g
Λιπαρά: 0,2 g
Πρωτεΐνες: 0,5 g
Φυτικές Ίνες: 0,7 g
Γλυκαιμικός Δείκτης: Χαμηλός

Σε τι άλλο βοηθά:  Μειώνει τα συμπτώματα της ύπαρξης αερίων, λόγω της κατανάλωσης τροφών όπου δημιουργείται κολίτιδα.

Δρά ενισχυτικά στην δύναμη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δρά πλήρως αντιοξειδωτικώς, έχει αποδειχθεί ότι μειωνει τα συμπτώματα του οξειδωτικού στρές.

2. Σόγια

Η σόγια είναι ένα “μαγικό” υλικό που έχει δώσει πολλές επιλογές σε περιόδους νηστείας, εξαιρετική γεύση αν το χρησιμοποιήσει κανείς σαν σος, αλλά και εναλλακτική σε γαλακτοκομικά και κρεατικά για χορτοφάγους!

Τα προιόντα σόγιας αποτελούν πλούσια πηγή ισοφλαβονών, οι οποίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό από την οστεοπόρωση.

Σε τι βοηθά: Εμφανίζουν ηρεμιστική δράση στις γυναίκες κατά την εμφάνιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.

Εμφανίζουν αντικαρκινική δράση στον προστάτη για του άνδρες και στην περιοχή του μαστού για τις γυναίκες.


ekptwtiko


3. Κουρκούμη

Είναι μια ρίζα σαν το τζίντζερ με πορτοκαλί χρώμα, από το οποίο παίρνουμε μια θαυματουργή και απολαυστική σκόνη. Ένα ιδιαίτερα ωραίο μπαχαρικό που έχει σαν βάση το κάρυ

Ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη κουρκούμη περιέχει:
Θερμίδες: 8 kcal
Λιπαρά: 0,2 g
Πρωτεΐνες: 0,2 g
Υδατάνθρακες: 1,4 g

Σε τι βοηθά
: Περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει την μεταφορά των τριγλυκεριδίων από το ήπαρ προς την αξιοποίηση τους και την τόνωση της χοληφόρου οδού για την παραγωγή χολής.

Εμφανίζει αντικαρκινικές ιδιότητες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, προλαμβάνοντας παράλληλα την αποφυγή.

4. Κανέλα

Τι να πεις κανείς για την κανέλα! Πρόκειται για ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά που λατρεύουν δεκάδες γλυκά και πάμπολα κοκκινιστά φαγητά σου. Η κανέλα έχει μηδενικές σχεδόν θερμίδες και πολλά, πολλά θετικά…

Η δράση της έχει να κάνει με τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα, αφού καθυστερεί το χρόνο της πέψης, κι έτσι τα συστατικά των τροφών απορροφώνται πιο αργά. Και ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σημαίνει “αντίο” λιγούρες και τσιμπολογήματα και κατ’ επέκταση πιο εύκολη ρύθμιση του σωματικού βάρους.

Σε τι άλλο βοηθά: Προστατεύει τον οργανισμό, από την εμφάνιση του σακχαρώδους διαβήτη και αντιμετωπίζει δραστικώς την εμφανίση των υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

Μειώνει την γλυκόζη αίματος, την κακή χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.

5. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουζίνας! Λατρεύει το τζατζίκι και τόσες άλλες παραδοσιακές λιχουδιές! Φυσικά και το σκόρδο δεν προσφέρει καθόλου θερμίδες.

Η ιδιότητα του σκόρδου να… βάζει φωτιά στο σώμα, το καθιστά θερμογόνο και η αύξηση της θερμότητας στο σώμα έχει συνδεθεί με την αύξηση των καύσεων. Επίσης το σκόρδο φαίνεται να έχει λιποδιαλυτικές ιδιότητες και να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, με θεαματικά αποτελέσματα στη σιλουέτα σου.

Σε τι άλλο βοηθά: Εμφανίζει ισχυρή προστασία της καρδιάς.Λόγω της έντονης παρουσίας των θειούχων ενώσεων, διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία χαλαρά πράγμα το οποίο σημαίνει ότι μειώνουν δραστικά την πιθανότητα για εμφάνιση αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Επίσης, λόγω των θειούχων ενώσεων εμφανίζουν αντικαρκινικές ιδιότητες και αναστέλλουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων καταστρέφοντάς τα.

Βελτιώνει την βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου και του ψευδαργύρου.


Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

baner-palettino

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *