Eat.Q.Diet: Η συναισθηματική νοημοσύνη κλειδί για το αδυνάτισμα!
Δεν μπορώ να κάνω δίαιτα. Ίσως αργότερα. Για την ώρα θα ήθελα να συνεχίσω να απολαμβάνω μια μακαρονάδα με τυρί, έχοντας όμως πλήρη επίγνωση των υλικών που περιέχει». Με τη συγκεκριμένη δήλωση η Γκουίνεθ Πάλτροου έκανε ακόμη πιο γνωστή τη μεγαλύτερη τάση αυτή τη στιγμή στον πλανήτη του wellness, που δεν είναι άλλη από το «mindful eating» (φαγητό με… συνείδηση).
Πρόκειται για την αντι-δίαιτα που έχει αποκτήσει ήδη φανατικές οπαδούς και η οποία υπόσχεται σε όσες από εσάς την ακολουθήσετε τα εξής οφέλη: άψογο κορμί, ανεβασμένη αυτοπεποίθηση, σωματική και ψυχική υγεία. Όλα αυτά χωρίς να χρειαστεί να γυρίσετε την πλάτη στα αγαπημένα σας πιάτα, αλλά μαθαίνοντας ποια είναι η κατάλληλη στιγμή να τα καταναλώσετε. Με λίγα λόγια, καταπολεμώντας την τάση σας για το λεγόμενο «συναισθηματικό φαγητό», την επιθυμία δηλαδή να τρώτε όχι επειδή πεινάτε, αλλά για να ανακουφιστείτε από το άγχος ή για να νιώσετε χαρούμενες.
Η ευτυχία ενός brownie
Πόσες φορές, έπειτα από ένα χωρισμό, έτυχε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες από μια τούρτα σοκολάτα για να πνίξετε τον πόνο σας; Η κατάληξη είναι τύψεις, ενοχές και μελαγχολία επειδή δεν μπορέσατε να συγκρατηθείτε. Όλα αυτά μπορούν απλώς να γίνουν παρελθόν. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η Σούζαν Άλμπερς, κλινική ψυχολόγος, ειδική σε θέματα διατροφής και συγγραφέας πολλών μπεστ σέλερ. Η αγαπημένη της Όπρα και του δρα Οζ υπόσχεται πως, αν υιοθετήσετε τις συμβουλές της, σύντομα θα αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ενώ θα δείτε το δείκτη της ζυγαριάς σας να υποχωρεί χωρίς καν να το καταλάβετε. Πώς; Αλλάζοντας τη σχέση που έχετε με το φαγητό.
Στη νέα της έκδοση Eat.Q. Unlock the Weight-loss Power of Emotional Intelligence (Ευφυής διατροφή. Ενισχύστε τη συναισθηματική νοημοσύνη και χάστε βάρος, εκδ. HarperOne) η ειδικός υποστηρίζει πως οι ιδανικές αναλογίες απαιτούν υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Πρόκειται για την ικανότητα να κατανοείτε κάθε στιγμή πώς αισθάνεστε, να αξιολογείτε την ψυχολογία σας και να φροντίζετε να στρέφεται υπέρ σας. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να απολαμβάνετε το φαγητό σας χωρίς ενοχές και δίχως να βάζετε σε δοκιμασία την υγεία και τη σιλουέτα σας. Βέβαια, για να συμβεί αυτό, θα πρέπει πρώτα να καταλάβετε ποιοι παράγοντες γεννούν την ανάγκη σας για το «συναισθηματικό φαγητό».
«Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όλα αυτά που αισθανόμαστε επηρεάζουν τις διατροφικές μας επιλογές, είτε το θέλουμε είτε όχι. Για παράδειγμα, συχνά τρώμε επειδή νιώθουμε μοναξιά, θεωρώντας πως μερικά μπισκότα θα μας γεμίσουν το κενό. Άλλοτε πάλι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο λόγω θυμού, στρες ή θλίψης» τονίζει η ειδικός. Η ίδια αναφέρει ότι, ακόμη και όταν είμαστε χαρούμενες, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο. Εν ολίγοις, πολλές φορές αντιλαμβανόμαστε το φαγητό ως «φάρμακο» ή ως ένα μέσο επιβράβευσης. Γιατί όμως, όταν νιώθουμε να μας κατακλύζουν τα συναισθήματά μας, προτιμάμε να ανακουφιστούμε τρώγοντας ένα μπέργκερ παρά μια χορταστική σαλάτα; Σε αυτό παίζει μεγάλο ρόλο ο εγκέφαλος, αλλά και οι γευστικοί κάλυκες.
Ο εγκέφαλος αγαπά το junk food
Η κλίμακα FCI, η οποία μετρά την τάση μας για τσιμπολόγημα που υποκινείται από το συναίσθημα, αποδεικνύει πως οι τροφές που προτιμάμε σε αυτή την περίπτωση είναι τα λιπαρά, τα γλυκά, οι υδατάνθρακες, αλλά και το πρόχειρο φαγητό. Όλα τα παραπάνω προκαλούν παροδικό κορεσμό, αλλά και άμεση ανακούφιση. Επίσης ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ανταμοιβή, ενώ ξυπνούν παιδικές μνήμες που συνδέονται με αισθήματα ασφάλειας, αγάπης και τρυφερότητας.
Η Ειρήνη Κύρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος, M.Sc., δίνει μια ακόμη εξήγηση: «Ένα άτομο που τρώει για να καλύψει συναισθηματικές ανάγκες αναζητά κάτι γρήγορο, δεν έχει την ηρεμία να προετοιμάσει ένα ισορροπημένο γεύμα, το οποίο θα είναι ταυτόχρονα γευστικό. Οπότε αυτό που μένει είναι η λύση του φαστ φουντ».
Το IQ της διατροφής
Τι πρέπει να κάνετε λοιπόν για να ενισχύσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη και κατά συνέπεια να απαλλαγείτε από όλους εκείνους τους παράγοντες που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και τη σιλουέτα σας; Αρχικά να έχετε την ικανότητα να κατανοείτε τι νιώθετε κάθε στιγμή. «Οποτεδήποτε θέλετε να φάτε κάτι σκεφτείτε τι αισθάνεστε. Είναι η πείνα που σας οδηγεί ή η άσχημη διάθεσή σας; Αν συμβαίνει το πρώτο, σε ποιο βαθμό (σε κλίμακα από 1 έως 10); Σε περίπτωση που είστε πιεσμένες ίσως έχετε μεγαλύτερη ανάγκη από μια βόλτα, έναν καφέ, ένα τηλεφώνημα στην κολλητή σας και όχι από μία μερίδα τηγανητές πατάτες» αναφέρει η συγγραφέας, η οποία τονίζει ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε πριν δοκιμάσετε την πρώτη μπουκιά είναι να καταγράψετε σε ένα χαρτί τα συναισθήματά σας, να τα αξιολογήσετε και έπειτα να προχωρήσετε: «Το συναισθηματικό φαγητό ταυτίζεται με την έλλειψη υπομονής. Χρειαζόμαστε κάτι να μας ανακουφίσει άμεσα.
Αυτό από μόνο του θολώνει την κρίση μας. Μια παύση διάρκειας 5’ πριν αρχίσουμε να τρώμε είναι απαραίτητη και ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία του Eat.Q. Αυτή μας επιτρέπει να συνειδητοποιήσουμε τι μας συμβαίνει κάθε στιγμή και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε την πιο λογική επιλογή».
Η Άλμπερς αναφέρει επίσης: «Ιδιαίτερα στις μέρες μας το φαγητό δεν είναι μόνο μέσο επιβίωσης αλλά και απόλαυσης. Γι’ αυτό καταναλώστε το αργά, σαν να ήσασταν γευσιγνώστρια».
Ποντάρετε σε… έξυπνες τροφές
Όλα τα παραπάνω αποτελούν χρήσιμα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κακή συνήθεια του συναισθηματικού φαγητού. Επιπλέον, όμως, η ειδικός έχει κάνει και μια λίστα με τροφές πλούσιες σε συστατικά τα οποία μπορούν να σας οδηγήσουν γρηγορότερα στο στόχο σας. Σ’ αυτή θα βρείτε σίγουρα και κάποιες από τις αγαπημένες σας! Ποιες είναι αυτές;
Μαύρη σοκολάτα: Βοηθά στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης, ορμόνης που σχετίζεται με την ανεβασμένη ψυχική διάθεση και το αίσθημα της ευχαρίστησης. Μπορείτε να καταναλώνετε 30 γραμμάρια καθημερινά.
Ακτινίδιο: Άριστη πηγή βιταμίνης C, μειώνει τις τιμές της ντοπαμίνης, η οποία θεωρείται στρεσογόνος, ενώ θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αντίστοιχη δράση έχουν οι κόκκινες πιπεριές, τα πορτοκάλια, η παπάγια και οι φράουλες.
Σπανάκι: Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, συστατικό που μειώνει την αρτηριακή πίεση και το άγχος.
Αβοκάντο: Περιέχει καλά μονοακόρεστα λίπη, η κατανάλωση των οποίων προάγει την επικοινωνία ανάμεσα στους νευρώνες βοηθώντας σας να σκέφτεστε πιο καθαρά.
Γάλα: Προτιμότερο είναι να έχει χαμηλά λιπαρά. Γιατί να το εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο; Επειδή περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στην παραγωγή σεροτονίνης, ορμόνης που δημιουργεί αίσθημα χαλάρωσης.
Φιστίκια Αιγίνης: Περιέχουν τη μικρότερη ποσότητα λιπαρών και θερμίδων από οποιονδήποτε άλλο ξηρό καρπό. Θεωρούνται σταθεροποιητές της διάθεσης. Αγοράστε τα με το κέλυφος, έτσι ώστε να τα καταναλώνετε λίγο λίγο.
Σολομός: Πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, μειώνει τις φλεγμονές, το αίσθημα του πόνου αλλά και το φούσκωμα. Κατά συνέπεια σας διατηρεί υγιείς και νηφάλιες, επιτρέποντάς σας να παίρνετε λογικές και ψύχραιμες αποφάσεις.
Μαύρο τσάι: Άριστη πηγή αντιοξειδωτικών και αμινοξέων, ουσιών εξαιρετικά ωφέλιμων για τους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου. Ένα φλιτζάνι συμβάλλει στη μείωση της κορτιζόλης, ορμόνης που ενισχύει την τάση μας για τσιμπολογήματα.
Φυτικές ίνες: Καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μήλα, αχλάδια, καλαμπόκι κ.ά. Οι φυτικές ίνες ρυθμίζουν την πίεση, ενώ δημιουργούν άμεσα αίσθημα κορεσμού.
Πρωτεΐνες: H κ. Κύρα συνιστά την κατανάλωση μιας πρωτεϊνούχας τροφής κάθε έξι ώρες, ώστε ο οργανισμός να έχει επάρκεια σε σεροτονίνη (η πρωτεΐνη αποτελείται από αμινοξέα, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων της συγκεκριμένης ορμόνης).
Συνειδητά αδύνατες
Αν ακολουθήσετε όλες τις συμβουλές που μοιράζεται μαζί σας η Άλμπερς, θα πετύχετε κάποιον ή και όλους από τους παρακάτω στόχους. Σύμφωνα με έρευνες, όσοι εφαρμόζουν τις αρχές του «φαγητού με… συνείδηση» αποκτούν άμεσα το επιθυμητό βάρος και έχουν μικρότερο δείκτη μάζας σώματος από τους υπόλοιπους. Στα παραπάνω προσθέστε την ανεβασμένη αυτοπεποίθηση αλλά και την καλύτερη σχέση με τους γύρω σας. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα είστε καλεσμένες σε δείπνο, δεν χρειάζεται να το ακυρώσετε. Μπορείτε να εστιάσετε στην ευχαρίστηση που σας προσφέρει η παρέα σας και να γευτείτε με σύνεση μικρές ποσότητες από κάθε πιάτο. Προσπαθώντας να συνοψίσουμε τη λογική της μεθόδου Eat. Q θα λέγαμε ότι οι ιδανικές αναλογίες απαιτούν υπομονή, σύνεση και -γιατί όχι- καταναλωτική… ευφυΐα.
Το ξέρατε ότι…
Σύμφωνα με έρευνες, η γιόγκα δεν προσφέρει μόνο σωματική ευελιξία αλλά και πνευματική. Επιτρέπει σε όποιον την ακολουθεί να προσαρμόζεται ήπια στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω του. Αυτός είναι και ο λόγος που θεωρείται ότι προάγει τη φιλοσοφία του «φαγητού… με συνείδηση».
elle.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση