Η αντίστροφη μέτρηση για την υποδοχή του νέου χρόνου έχει ήδη αρχίσει. Όπως κάθε χρονιά έτσι και φέτος δε θα μπορούσε να μη γίνει ένας απολογισμός, ο οποίος σαν κινηματογραφική ταινία θα μας θυμίσει εν τάχει τα σημαντικότερα γεγονότα που απασχόλησαν τον κόσμο το 2018, καθώς και αυτά που θα πάρουμε αναπόφευκτα στις αποσκευές μας, διαβαίνοντας το κατώφλι του 2019.
Σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων καθορίζουν ως επί το πλείστον τις εξελίξεις και σε μια χρονιά με έντονες διπλωματικές διεργασίες και μεγάλες φυσικές καταστροφές, καταγράφηκαν γεγονότα που συζητήθηκαν και άφησαν χαρακτηριστικά το στίγμα τους.
Από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, την ιστορική Σύνοδο Κορυφής Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν, μέχρι την συμφωνία των Πρεσπών και το θρίλερ γύρω από το Brexit, συγκεντρώσαμε όσα απασχόλησαν τον διεθνή Τύπο τη χρονιά που αφήνουμε πίσω μας.
Οργισμένες διαδηλώσεις στο Ιράν
Η οργή εξαπλώθηκε στο Ιράν, όπου έλαβαν χώρα οι μαζικότερες διαδηλώσεις από την «πράσινη επανάσταση» του 2009. Στους δρόμους των πόλεων αποτυπώθηκε η σφοδρή αντίδραση απέναντι στις πολιτικές του καθεστώτος και η δυσαρέσκεια χιλιάδων ανθρώπων για τη διαφθορά, τη φτώχεια, την ανεργία και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εκτόξευση πυραύλου Falcon Heavy
Η διαστημική εταιρεία SpaceX του Έλον Μασκ εκτόξευσε με επιτυχία τον πύραυλο βαρέων βαρών Falcon Heavy, τον πιο μεγάλο και ισχυρό αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Στο εσωτερικό του, μάλιστα, μετέφερε ένα κόκκινο αυτοκίνητο Tesla Roadster, το οποίο κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ. Με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης ο άνθρωπος βρίσκεται αντιμέτωπος με κοσμογονικές εξελίξεις, που υπερβάλλουν τη φαντασία του και εντείνουν περισσότερο τις προσδοκίες του για το μέλλον.
Ιστορική συνάντηση ηγετών Βορείου και Νοτίου Κορέας
Οι ηγέτες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας έγραψαν ιστορία. Με μια χειραψία, πολλά χαμόγελα, μια κοινή υψωμένη γροθιά και ακολούθως ένα θερμό εναγκαλισμό, ο Κιμ Γιονγκ Ουν και ο Μουν Τζε Ιν τερμάτισαν μια πολυετή διαμάχη. Η ατάκα «πάτα το κουμπί Κιμ» προς έκπληξη πολλών έπαψε πλέον να χρησιμοποιείται, καθώς η διακήρυξη που υπέγραψαν περιλάμβανε υποσχέσεις για την παύση «εχθρικών ενεργειών» και κυρίως την αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου.
Στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία: To Aφρίν στα χέρια της Τουρκίας – Πυραυλικές επιθέσεις
Στη Συρία παρακολουθήσαμε να αναμετρώνται για άλλη μια φορά οι πολεμικές μηχανές και τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων. Η Τουρκία κατάφερε μάλιστα να αναδείξει τον σημαντικό γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή, καθώς το Αφρίν έπεσε στα χέρια του Ερντογάν και των συμμάχων του, διαψεύδοντας όσους περίμεναν πως η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας θα γινόταν το «Βατερλώ» της Τουρκίας.
Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα στις 14 Απριλίου 2018 η διεθνής κοινότητα παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα τους βομβαρδισμούς στη Συρία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Βρετανία. Τα ρολόγια στη Δαμασκό έδειχναν 4 τα ξημερώματα όταν ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβαινε στο βήμα, στην Ουάσιγκτον, για να ανακοινώσει ότι διέταξε τον βομβαρδισμό συριακών στόχων, σε συντονισμό με Γαλλία και Βρετανία, επικαλούμενος τη φερόμενη επίθεση του καθεστώτος Άσαντ με χημικά όπλα στη Ντούμα.
Υπόθεση Σεργκέι Σκριπάλ : Διπλωματική κρίση Ρωσίας – Δύσης
Toν «ασκό του Αιόλου» άνοιξε η δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην κατάσκοπου Σεργκεί Σκριπάλ στη Βρετανία, προκαλώντας σφοδρή διπλωματική κρίση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Και ενώ η Ρωσία είχε αρνηθεί ότι ευθύνεται για την πρώτη γνωστή επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα στην Ευρώπη μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ και χώρες της ΕΕ προχώρησαν σε μαζικές απελάσεις Ρώσων διπλωματών, ενώ η Μόσχα προχώρησε σε αντίποινα, υιοθετώντας τα αντίστοιχα μέτρα κατά των διπλωματικών αποστολών των ίδιων χωρών.
Απόσυρση ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν
Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την αιτιολογία ότι το τελευταίο δεν έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις του. Πολιτικοί αναλυτές επεσήμαναν ότι δεν πρόκειται για μια απόφαση που έλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος εν βρασμώ, αλλά για προεκλογική δέσμευση, η οποία μπορεί να λήφθηκε και μετά από πιέσεις των Ισραηλινών, οι οποίοι θεωρούν το Ιράν ως τη μεγαλύτερή τους απειλή που εξαπλώνεται στην περιοχή.
Ματωμένα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ
Μια νέα μελανή σελίδα καταγράφηκε στην πολύχρονη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση, καθώς την ώρα που Ισραηλινοί και Αμερικανοί γιόρταζαν την μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, οι Παλαιστίνιοι θρηνούσαν την πιο αιματηρή μέρα μετά από τον πόλεμο στη Γάζα το 2014.
Σκάνδαλο Cambridge Αnalytica
O CEO του Facebook απολογήθηκε ενώπιον της Ευρωβουλής για το μεγάλο σκάνδαλο διαρροής προσωπικών δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου. Καθισμένος σε ένα στρογγυλό τραπέζι με τους ευρωβουλευτές, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ επανέλαβε τη «συγγνώμη» που είχε ζητήσει νωρίτερα στους Αμερικανούς βουλευτές στο Κογκρέσο.
Εκλογές στην Τουρκία – Απόλυτος κυρίαρχος ο Ταγίπ Ερντογάν
Aπόλυτος κυρίαρχος ο Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να κερδίσει το στοίχημα που είχε βάλει και να νικήσει από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Εδραιώνοντας ακόμη περισσότερο την εξουσία του, απέκτησε τη δυνατότητα να συνεχίσει τις πολιτικές που αποσκοπούν στη δημιουργία μιας «νέας Τουρκίας», με ορόσημο το έτος 2023 και την επέτειο των 100 χρόνων από την εγκαθίδρυση του κράτους.
Η ιστορική Σύνοδος Κορυφής Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν
Η πολυσυζητημένη σύνοδος κορυφής μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αναμφίβολα καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά γεγονότα του αιώνα μας. Ηγέτες από όλο τον κόσμο εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα οδηγήσει στην αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου, με τις αμφιβολίες, εντούτοις, για το αν θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, να παραμένουν. Στον εύθραυστο κόσμο των διεθνών σχέσεων άλλωστε «δεν υπάρχουν αιώνιοι σύμμαχοι και εχθροί. Μόνο αιώνια συμφέροντα».
Ο εγκλωβισμός των 12 παιδιών σε σπήλαιο στην Ταϊλάνδη
Η ιστορία των 12 παιδιών και του προπονητή τους που εγκλωβίστηκαν στο σπήλαιο Ταμ Λουάνγκ της βόρειας Ταϊλάνδης, τράβηξε τα βλέμματα του πλανήτη. Η γιγάντια επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς μέσα σε τρεις ημέρες σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον πλανήτη που παρακολουθούσε με αγωνία τις εξελίξεις.
Σκοπιανό: H Συμφωνία των Πρεσπών
Τον γύρο του κόσμου έκανε η είδηση πως η Έλλάδα και η ΠΓΔΜ έχουν καταλήξει σε συμφωνία για το ονοματολογικό, επισημαίνοντας οτι μπαίνει τέλος σε μια διένεξη που κρατούσε περισσότερο από 25 χρόνια. Εντούτοις ο δρόμος για την υλοποίηση της συμφωνίας είναι μακρύς, καθώς έχουν καταγραφεί αντιδράσεις και στις δύο πλευρές σχετικά με το περιεχόμενό της.
Συνάντηση Κορυφής Ντόναλντ Τραμπ – Βλαντιμήρ Πούτιν
Tα βλέμματα του παγκόσμιου ενδιαφέροντος τράβηξε η Συνάντηση Κορυφής στο Ελσίνκι μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο από τους ισχυρότερους ηγέτες του πλανήτη χαρακτήρισαν εξαιρετική τη συνάντησή τους, ενώ συμφώνησαν να κάνουν βήματα για περαιτέρω προσέγγιση .
Φονική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής
23 Ιουλίου 2018: Η μέρα που άλλαξε για πάντα τη ζωή πολλών ανθρώπων στην Ελλάδα. Η φονική πυρκαγιά σάρωσε τον Νέο Βουτζά και το Μάτι και άφησε πίσω της θρήνο και ανυπολόγιστες ζημιές.
Επισήμως 99 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες. Οι μνήμες της τραγωδίας θα στοιχειώνουν χιλιάδες ανθρώπους για πολλά χρόνια και κυρίως αυτούς που βγήκαν ζωντανοί από τον εφιάλτη. Εντούτοις οι ευθύνες για την μεγάλη καταστροφή δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.
Διπλωματική κρίση ΗΠΑ – Τουρκίας
Στο ναδίρ βρέθηκαν οι σχέσεις ΗΠΑ Τουρκίας, την ώρα που η οικονομική κατρακύλα της Άγκυρας τάραξε τα νερά στη γειτονιά του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Άγκυρας, αυξάνοντας τους δασμούς και τις κυρώσεις, με αφορμή την παράνομη κράτηση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε καταφέρει μέχρι πρότινος να διατηρεί την ισορροπία μεταξύ Δύσης- Ανατολής προωθώντας τη δική του ατζέντα. Απ’ ότι φαίνεται όμως ο κλοιός στενεύει γύρω του, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι τον καλούν να επανεξετάσει τη στάση του.
Πυρκαγιά στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο στη Βραζιλία
Θησαυροί ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας έγιναν μέσα σε μια στιγμή αποκαΐδια, μετά την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο, κατά τραγική ειρωνεία ετοιμαζόταν να γιορτάσει τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του.
Δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι
Το μυστήριο γύρω από την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι εξελίχθηκε σε διπλωματικό θρίλερ. Ο συνεργάτης, επί σειρά ετών, της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post και σφοδρός επικριτής των αποφάσεων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας μετέβη στο προξενείο του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη και από εκεί δε βγήκε ζωντανός.
Ο θάνατος του δημοσιογράφου που βρήκε φρικτό θάνατο, επειδή άσκησε κριτική στο αυταρχικό καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσε διεθνή κατακραυγή, ενώ εξακολουθεί να παραμένει ψηλά στην επικαιρότητα, αναδεικνύοντας τον ρόλο που παίζει η Σαουδική Αραβία στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Δολοφονία δημοσιογράφων στην Ευρώπη
Μετά τη δολοφονία του Γιαν Κούτσιακ και της Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, ήρθε αυτή της δημοσιογράφου από τη Βουλγαρία, Βικτόριας Μαρίνοβα να συγκλονίσει την Ευρώπη, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την επικινδυνότητα του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, ειδικά σε χώρες όπου κινδυνεύει η ελευθερία του Τύπου.
Κύμα «τρομοπακέτων» στις ΗΠΑ
Aναστάτωση προκάλεσε στις ΗΠΑ το κύμα «τρομοπακέτων» που «σάρωσε» τη χώρα. Και αυτό μόλις 13 ημέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, για την ανανέωση του αμερικανικού Κογκρέσου. Στο στόχαστρο αγνώστων βρέθηκαν το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο Μπαράκ Ομπάμα, η Χίλαρι Κλίντον, καθώς και άλλα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα των ΗΠΑ. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης χαρακτήρισε το συμβάν ως «τρομοκρατική ενέργεια» με στόχο την υπονόμευση της ελευθερίας του Τύπου και των ηγετών της χώρας, μέσα από βίαιες ενέργειες.
Η εκλογή Ζαΐx Μπολσονάρου στη Βραζιλία
Χιλιάδες Βραζιλιάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους του Ρίο ντε Ζανέιρο για να γιορτάσουν την πολιτική αλλαγή στη χώρα, μόλις ανακοινώθηκε η νίκη του ακροδεξιού Ζαΐx Μπολσονάρου. «Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Bραζιλίας» δήλωσε ο νεοεκλελεγμένος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», δίνοντας χαρακτηριστικά το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει.
Θρίλερ γύρω από το Brexit
Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα που έθεσε τη Μεγάλη Βρετανία σε πορεία εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα περιήλθε σε βαθιά πολιτική κρίση, ενώ η κοινωνία παραμένει διχασμένη. Παρά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι αντιδράσεις στη χώρα έγιναν όλο και πιο έντονες. Μπροστά στην επιλογή μεταξύ οικονομικής ευημερίας και ανεξαρτησίας, το βρετανικό πολιτικό σύστημα στέκεται προβληματισμένο και αμήχανο.
Στα άκρα οι σχέσεις Ρωσίας – Ουκρανίας
Φόβους για επικίνδυνη κλιμάκωση, μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, προκάλεσαν οι εξελίξεις μετά το θερμό επεισόδιο ανοιχτά της Κριμαίας, όπου ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τρία ουκρανικά πλοία, με την κατηγορία ότι εισήλθαν παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα. Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, η Αζοφική Θάλασσα έχει μετατραπεί σε μια από τις θερμές ζώνες του πλανήτη, με το τελευταίο συμβάν να υπογραμμίζει το βάθος μιας σύγκρουσης με ευρύτερες προεκτάσεις.
Γαλλία: Το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων»
“Too little, too late”. Με αυτή τη φράση θέλησε να σχολιάσουν αρκετά διεθνή ΜΜΕ την απόφαση της κυβέρνησης Μακρόν να αναστείλει την εφαρμογή του αυξημένου περιβαλλοντικού φόρου στα καύσιμα, προκειμένου να κατευνάσει το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», το οποίο μετά τα έντονα επεισόδια, έφερε τη γαλλική κυβέρνηση ενώπιον της μεγαλύτερης κρίσης στη θητεία της. Όπως καταδεικνύεται έχει αποτυπωθεί ένα βαθύ αίσθημα αδικίας και ανισότητας στη γαλλική κοινωνία. Οι εξελίξεις μάλιστα όπως πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν θα καθορίσουν συνολικά τη φυσιογνωμία του «κοινωνικού κράτους» όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Tρομοκρατικό χτύπημα στο Στρασβούργο
Το εορταστικό κλίμα διαδέχθηκε η θλίψη και ο τρόμος στο Στρασβούργο, την αποκαλούμενη «πρωτεύουσα των Χριστουγέννων». Η τρομοκρατική επίθεση στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, την στολισμένη με τα γιορτινά της πλατεία Κλεμπέρ, η οποία υποδέχεται χιλιάδες τουρίστες αυτές τις μέρες, ήρθε να διασαλεύσει την γιορτινή ατμόσφαιρα και να θυμίσει ότι ο εφιάλτης της τρομοκρατίας ελλοχεύει ακόμη στην Ευρώπη.
Tσουνάμι στην Ινδονησία
Εικόνες απόλυτης καταστροφής και ολέθρου έκαναν τον γύρο του κόσμου στην πόλη Sunda Strait της Ινδονησίας, μετά το φονικό τσουνάμι που έπληξε τις ακτές της, προκαλώντας τον θάνατο 426 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Το φονικό κύμα προκλήθηκε από ηφαιστειακή δραστηριότητα στον κρατήρα Κρακατόα, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά στον όλεθρο που προκλήθηκε στην πόλη του νησιωτικού συμπλέγματος.
philenews.gr