Οι γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο το 2015
Ο πλανήτης μας χαρακτηρίζεται -ακόμη και σήμερα- ως ανδροκρατούμενος, με τις πιο ισχυρές θέσεις επιρροής να καταλαμβάνονται στην πλειοψηφία τους από άνδρες.
Η χρονιά που «δύει» ωστόσο ήταν μια χρονιά ραγδαίων αλλαγών και αδιαμφισβήτητα πολλές από τις προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τις αλλαγές αυτές ήταν γένους θηλυκού.
Επιτυχίες διεθνούς απήχησης του 2015 είχαν πρωταγωνίστριες γυναίκες που κατάφεραν να δώσουν το στίγμα τους και να γράψουν μια νέα σελίδα στην ιστορία: Η πολιτική πορεία της Χίλαρι Κλίντον μπορεί να την οδηγήσει στην εκλογή της ως πρώτη γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ. Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέδειξε ότι είναι η «στρατηγική» ηγέτης της Ε.Ε. Η Τζάνετ Γέλεν κατάφερε να πείσει ακόμα και τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να της εμπιστευτεί τα ηνία της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, ενώ η μάχη που δίνουν οι Κούρδισες μαχήτριες ενάντια στην τρομοκρατία του ISIS αποτελούν ένα ηχηρό παράδειγμα θάρρους και θυσίας.
Η συντάκτης του CNN Frida Ghitis συνέταξε μια λίστα με τις γυναίκες που άλλαξαν το 2015 τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτή περιλαμβάνονται ονόματα που είχαν μπει σε λίστες προηγούμενων χρόνων, καθώς η επιρροή τους συνεχίζει να είναι εμφανής.
Λορέτα Λιντς
Η 55χρονη Λορέτα Λιντς έγινε η πρώτη αφροαμερικανή που αναλαμβάνει τα ηνία του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Σε ακρόαση της στην Γερουσία στις 28 Ιανουαρίου, η Λιντς είχε δηλώσει πως οι πρώτες της προτεραιότητεςπεριλαμβάνουν την καταπολέμηση τρομοκρατικών απειλών, του διαδικτυακού εγκλήματος καθώς και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της οργάνων του νόμου και μειονοτικών κοινοτήτων.
Η Λιντς εντυπωσίασε όταν έφερε στο έδρανο κορυφαίους αξιωματούχους της FIFA, για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που κανείς μέχρι πρότινος δεν «άγγιζε» και αμαυρίζει ένα αγαπημένο άθλημα εκατομμύριων ανθρώπων.
Έλεν Τζόνσον Σερλίφ
Το 2005, η Έλεν Τζόνσον Σερλίφ έγινε η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος σε χώρα της Αφρικής. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες της όταν ανέλαβε πρόεδρος της Λιβερίας ήταν και η σύσταση Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης για τη διερεύνηση των εγκλημάτων που είχαν διαπραχθεί κατά τους εμφυλίους πολέμους και βραβεύτηκε το 2011 με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά της. Όταν ξέσπασε η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική, η Σέρλιφ ζήτησε διεθνή αρωγή, την οποία και εξέλαβε λόγω του κύρους της.
Αούνγκ Σαν Σου Κι
Οι αγώνες της για την ανατροπή της χούντας στη Μιανμάρ, την μετέτρεψαν σε παγκόσμιο σύμβολο αντίστασης και της χάρισαν το Νόμπελ Ειρήνης. Χρειάστηκε όμως να περάσουν 21 χρόνια, πριν η Αούνγκ Σαν Σου Κι, μια από τις γυναίκες πολιτικούς με τη μεγαλύτερη επιρροή στη σύγχρονη ιστορία, καταφέρει να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο της.
«Καθώς με κοιτάτε και με ακούτε, σας παρακαλώ να θυμάστε ότι δεν δικαιολογείται να υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος στη φυλακή για τις ιδέες του» τόνισε στην ομιλία της, κατά την παραλαβή του Νόμπελ το 2012.
Το κόμμα της, Εθνική Συμμαχία για τη Δημοκρατία, κέρδισε τις εθνικές εκλογές του 1990 στη Βιρμανία με 392 έδρες σε σύνολο 492. Η Κι παρέμεινε υπό κατ’ οίκον περιορισμό για μια δεκαετία μεταξύ του 1989 και του 2010 για πολιτικούς λόγους. Έχει βραβευτεί μεταξύ άλλων με το Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου, το διεθνές βραβείο Σιμόν Μπολιβάρ και το βραβείο Ζαχάρωφ.
Λουτσία Μεντιζάμπαλ
Η Λουτσία Μεντιζάμπαλ, μια 53χρονη γυναίκα από ένα προάστιο της Γουατεμάλας διαμαρτυρήθηκε –αρχικά μέσω ενός απλού ποστ στο Facebook- για ένα σκάνδαλο διαφθοράς που ενέπλεκε την αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της χώρας της. «Ειρηνική διαδήλωση για να ζητήσουμε την παραίτηση της Ροξάνα Μπαλντέτι» είχε γράψει η Λουτσία, καλώντας όλους να ξεσηκωθούν.
Η ανάρτησή της αναδημοσιεύτηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και το μήνυμα της εξέγερσης διαδόθηκε σε όλη την Γουατεμάλα. Μέσα σε δύο ημέρες 20.000 άνθρωποι δήλωσαν ότι θα πάρουν μέρος στην διαμαρτυρία, ενώ στο Twitter κυριαρχούσε το hashtag #RenunciaYA (Παραιτήσου Επιτέλους).
Κέιτλιν Τζένερ
Δεν είναι μυστικό ότι μια μερίδα ανθρώπων νιώθουν ότι δεν έχουν γεννηθεί με το φύλο, το οποίο επιθυμούν. Η Κέιτλιν Τζένερ, γνωστή νωρίτερα ως Μπρους Τζένερ, είχε το θάρρος (και τα μέσα) να πει την ιστορία της και να μιλήσει για την αποδοχή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες τρανσέξουαλ άνδρες και γυναίκες στον πλανήτη.
Η Τζένερ, που υπήρξε κορυφαίος αθλητής πριν την εγχείριση αλλαγής φύλου, χρησιμοποίησε τη διασημότητά της για αυτόν τον σκοπό, γυρίζοντας έτσι μια νέα σελίδα για την LGBD κοινότητα.
Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ
Η δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς, τόσο για το θάρρος της γνώμης της όσο και για την πορεία της ως δικαστικός.
Η 83χρονη εβραϊκής καταγωγής Γκίνσμπουργκ, που εκτελεί ακόμη τα καθήκοντά της, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο να δώσει μια συμβουλή σε όσους φιλοδοξούν να έχουν μια καριέρα στον νομικό κλάδο είπε: «Να πολεμάς για πράγματα που σημαίνουν κάτι για σένα, αλλά με έναν τρόπο που θα οδηγήσει άλλους στο πλευρό σου»
Γιούγιου Του
Η Κινέζα Γιούγιου Του, μαζί με τον Ιρλανδό Ουίλιαμ Κάμπελ και τον Ιάπωνα Σατόσι Ομούρα είναι οι επιστήμονες που κέρδισαν από κοινού το βραβείο Νόμπελ 2015 Ιατρικής και Φυσιολογίας.
Η Γιούγιου Του βραβεύτηκε όπως ανακοίνωσε η επιτροπή των βραβείων για τις «ανακαλύψεις της που αφορούν μια νέα θεραπεία κατά της ελονοσίας», μιας ασθένειας που σκοτώνει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους ετησίως.
Αντέλ
Το πλήρες όνομά της είναι Αντέλ Λόρι Μπλου Άντκινς, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστή ως η γυναίκα που συγκινεί τους ακροατές της με τις εξαιρετικές φωνητικές της ικανότητες. Ο τελευταίος της δίσκος σημείωσε τεράστια επιτυχία ενώ η Αντέλ έχει ήδη μπει στη λίστα των ρεκόρ Guinness για μια σειρά από «πρωτιές» και αποκλειστικότητες.
Γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου Αμερικής
Σε αρκετές περιοχές του κόσμου, το ποδόσφαιρο εξακολουθεί να θεωρείται ένα αντρικό σπορ. Η αντίληψη αυτή ωστόσο αρχίζει να αλλάζει, και ένας από τους λόγους για την αλλαγή αυτή είναι η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, τα μέλη της οποίας έχουν διαπρέψει με τις επιδόσεις τους στο γήπεδο.
Στις 5 Ιουλίου, η ομάδα κέρδισε το τρίτο της κατά σειρά Παγκόσμιο Κύπελλο. Τον τελικό παρακολούθησαν περισσότεροι από 25 εκατομμύρια τηλεθεατές.
cnn.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.
Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.