7 έξυπνες αποφάσεις για το νοικοκυριό του 2017.
Ο νέος χρόνος μπήκε και δεν φαίνεται να είναι και ο πιο εύκολος της ζωής σου! Μην τρελαίνεσαι, όμως! Τουλάχιστον στα θέματα νοικοκυριού, θέσε συγκεκριμένους στόχους, παγματοποίησέ τους πιο βασικούς και κάνε τη ζωή σου πιο εύκολη.
1. Γλίτωσε χρήματα από τον οικιακό προϋπολογισμό
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις οικονομία σε καθημερινά θέματα νοικοκυριού χωρίς να μειώσεις στο ελάχιστο την ποιότητα της καθαριότητας στην οποία έχεις συνηθίσει.
Η δύναμη του υγρού για τα πιάτα Ένα απαλό καθαριστικό πιάτων μπορεί να έχει περισσότερες από μία χρήσεις. Αντί να χρησιμοποιείς διαφορετικά καθαριστικά για τις διάφορες επιφάνειες -ιδιαίτερα τις κουζίνας- θα δεις ότι μια ελάχιστη ποσότητα από αυτό, διαλυμένο σε πολύ νερό, καθαρίζει το ίδιο καλά, τον πάγκο, το τραπέζι, τις οικιακές συσκευές και -γιατί όχι- το χαλί, τα πατάκια, και φυσικά διάφορους λεκέδες από φαγητό. Προσοχή όμως. Πρέπει να διαλέξεις ένα ιδιαίτερα απαλό υγρό, ή να το διαλύσεις με πάρα πολύ νερό, γιατί όσο πιο συμπυκνωμένο είναι τόσο πιο δύσκολα ξεβγάζεται.
Άλλαξε τα φώτα Αντικατέστησε τους γλόμπους στα φωτιστικά όλου του σπιτιού σου με αντίστοιχους φθορισμού εξοικονόμησης ενέργειας. Μπορεί να σου κοστίσουν λίγο παραπάνω στην αγορά, αλλά μακροπρόθεσμα, θα δεις ότι “αξίζουν τα λεφτά τους”. Εξάλλου δεν χρειάζεται να τους αλλάξεις όλους με τη μία. Προχώρα σιγά σιγά με τον καθένα του
Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο:www.palettino.gr/radio
Επώνυμες μάρκες Ακόμη και αν έχεις συνηθίσει να χρησιμοποιείς συγκεκριμένες μάρκες καθαριστικών, δοκίμασε και μερικά από εκείνα τα πιο ανώνυμα, που προωθούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Μπορεί να μην σου κάνουν όλα, αλλά σίγουρα θα βρεις κάποια που μπορεί να αντικαταστήσουν μερικά από τα πιο ακριβά επώνυμα που χρησιμοποιούσες μέχρι τώρα.
Έξυπνες αγορές Φρόντισε να ενημερώνεσαι τακτικά για τις προσφορές κάθε σούπερ μάρκετ και να χρησιμοποιείς τα κουπόνια που πολλές φορές πετάς χωρίς ούτε καν να κοιτάξεις
Υλικά για πολλές χρήσεις Αντί για προϊόντα μιας χρήσης, επέλεξε εκείνα που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν. Γάντια, για παράδειγμα, σφουγγαρίστρες, ή ξεσκονόπανα. Υπάρχουν πια προϊόντα που πλένονται ωραιότατα και αντί να πεταχτούν, χρησιμοποιούνται ξανά και ξανά.
2. Μάθε να καθαρίζεις πιο γρήγορα
Δεν υπάρχουν και πολλοί άνθρωποι που απολαμβάνουν τη διαδικασία της… φασίνας. Άρα δεν υπάρχει λόγος και να επιμηκύνεται άσκοπα. Επειδή σίγουρα έχεις και άλλα πράγματα να κάνεις, σίγουρα πιο ενδιαφέροντα, φρόντισε να μάθεις να κάνεις τις δουλειές πιο γρηγορα και να γλιτώσεις όσο περισσότερο χρόνο μπορείς. Μερικές ιδέες είναι να μην αφήνεις το σπίτι να φτάσει στα όριά του (γιατί όσο πιο σπάνια κάνεις τα βασικά, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η γενική καθαριότητα), να δουλεύεις ακούγοντας τη μουσική που σου αρέσει έτσι ώστε να ξεχνιέσαι, να ξεκινήσεις από το δωμάτιο που σου δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα, έτσι ώστε να μην αγκομαχήσεις στο τέλος, να ξεκινήσεις το καθάρισμα από πάνω προς τα κάτω, και από το ξεσκόνισμα στο σφουγγάρισμα.
3. Όχι στην ακαταστασία
Θυμήσου ότι ένα σπίτι που δεν είναι τακτοποιημένο φαίνεται πάντα βρώμικο. Ένας βασικός στόχος, λοιπόν, που πρέπει να θέσεις για το νέο έτος είναι αυτός. Να φροντίσεις δηλαδή (και κάνεις και τους υπόλοιπους στο σπίτι να σε βοηθούν σ’ αυτό) να έχεις πάντα, τα πάντα στη θέση τους. Να ξεφορτωθείς ό,τι δεν χρειάζεσαι στην πραγματικότητα και θα δεις ότι η ανάγκη του σπιτιού σου για καθαριότητα, άρα και η δική σου κούραση, θα μειωθεί σημαντικά. Σημείωσε, επίσης, ότι αν καθαρίζεις τα βασικά κάθε μέρα, η “γενική” δεν θα σου φανεί τόσο δύσκολη.
4. Οργάνωση πάνω από όλα
Αφού ξεφορτωθείς τα περιττά, στο επόμενο βήμα, θα πρέπει να βάλεις σε σωστή σειρά αυτά που έχουν μείνει. Ποτέ όμως μην ξεκινάς κάτι χωρίς σχέδιο. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να χάσεις πολύτιμο χρόνο. Και σίγουρα δεν το θέλεις αυτό. Άρα, φρόντισε να καταγράψεις προσεκτικά τις ανάγκες σου σε κάθε δωμάτιο χωριστά και βάλε το σε εβδομαδιαίο πρόγραμμα. Να μην είναι, δηλαδή, κάτι που θα κάνεις μία φορά και τέλος. Αν η προσπάθεια αυτή δεν έχει συνέχεια, δεν έχει και καμία ουσία.
5. Καθαριότητα με πρόγραμμα
Πάντα υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνεις στο σπίτι και αυτό είναι γεγονός. Μπορείς όμως να χωρίσεις τις δουλειές σου σε τέσσερις βασικές κατηγορίες, έτσι ώστε να κάνεις τη ζωή σου πιο εύκολη και την προσπάθειά σου πιο αποδοτική. Ξεχώρισε αυτά που πρέπει να κάνεις κάθε μέρα, μία φορά την εβδομάδα, μία φορά τον μήνα και σε κάθε αλλαγή σεζόν. Οι κουρτίνες, για παράδειγμα δεν χρειάζονται πλύσιμο κάθε εβδομάδα, ενώ ένα γρήγορο καθημερινό ξεσκόνισμα θα διατηρούσε την καθαρή εικόνα του σπιτιού περισσότερο. Είναι όμως σημαντικό να ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις τι.
Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο:www.palettino.gr/radio
6. Βρες το κίνητρο
Όχι βέβαια ότι είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, αλλά αν βρεις κάποιο μικρό κίνητρο (κάποιες φορές τουλάχιστον) οι δουλειές του σπιτιού δεν θα σου φαίνονται τόσο μεγάλο… βουνό. Βάλε τον εαυτό σου στη διαδικασία του να περιμένει κάτι, ή κάποιον. Διάλεξε, για παράδειγμα, να καθαρίσεις το σπίτι μια μέρα πριν έρθουν οι φίλες σου για καφέ. Ή ακόμη και την ίδια μέρα. Μπορείς ακόμη να “ξεγελάσεις” τον εαυτό σου -για να χρησιμοποιήσουμε μια “εναλλακτική” έκφραση- θέλοντας να δοκιμάσεις ένα νέο καθαριστικό που αγόρασες. Ή να βρεις μια αφορμή του είδους “Ξεκαθάρισμα ντουλαπιών” για να ξεκινήσεις και να δεις που θα φτάσεις!
7. Μην τα κάνεις όλα μόνη σου
Αυτό είναι, ομολογουμένως, κάτι “τραβηγμένο” αλλά γιατί να μην το δοκιμάσεις μια φορά; Οργάνωσε μια φορά τον μήνα κάτι που θα ονομάσεις π.χ. “οικογενειακή καθαριότητα”. Δώσε ραντεβού και στους υπόλοιπους “ενοίκους του σπιτιού” και καθαρίστε το μαζί. Πού ξέρεις; Μπορεί και να εκπλαγείς. Στην χειρότερη περίπτωση θα καταλήξεις να τα κάνεις -πάλι- όλα μόνη σου. Στην καλύτερη όμως, η βοήθεια που θα λάβεις, θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιμηθεί στην πραγματικότητα αυτό που προσφέρεις, αφού όλοι θα το έχουν νιώσει στο… πετσί τους. Ουτοπία; Ίσως, αλλά δεν αξίζει μια προσπάθεια.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.