5 ελληνικές είσοδοι στα Παγκόσμια Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς της Unesco

bikosΜέσα στον Νοέμβριο εγκρίθηκε ο κατάλογος της Unesco στο Παρίσι και στο νέο πρόγραμμα με τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» βρίσκουμε το Φαράγγι του Βίκου στο βορειοδυτικό τμήμα της Πίνδου και το Γεωπάρκο Βίκου Αώου, όπως και τη Λέσβο, την περιοχή τουΨηλορείτη, το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού και την περιοχή της Σητείας.

Τα γεωπάρκα αποτελούν σημαντική φυσική και γεωλογική κληρονομιά μιας χώρας, τα οποία παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη τουρισμού και στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται 120 γεωπάρκα από 33 χώρες, με την Ελλάδα να διαθέτει 5 περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της Unesco», κάτι που δείχνει ξεκάθαρα τον πλούτο της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς.

WWW.WIKIPEDIA.COM

Βουραϊκός

Τα «Γεωπάρκα της Unesco» είναι το τρίτο πρόγραμμα αναγνώρισης περιοχών διεθνούς αξίας, μαζί με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Υπενθυμίζουμε ότι το Φαράγγι του Βίκου έχει ξεχωρίσει και ανάμεσα στα φαράγγια της Ευρώπης, ενώ κατέχει και θέση στοΒιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως, καθώς με βάθος άνω των 1.000 μέτρων είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη.

Το γεωπάρκο Βίκου Αώου, έγινε μέλος του Ευρωπαικού Δικτύου το 2010 και αποτελεί μια από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές της Ελλάδας με μεγάλο ενδημισμό χλωρίδας της πανίδας.

 

clickatlife.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *