Τι ξεφύλλιζε η μαμά μου 40 χρόνια πριν
Η μαμά μου αγαπάει τη ραπτική και έχει κρατήσει δεκάδες παλιά περιοδικά με πατρόν ρούχων για όλες τις εποχές του χρόνου. Καμιά φορά όταν έχω όρεξη, μπορεί να τα ξεφυλλίσω για να της ζητήσω να μου ράψει κάτι.
Φυσικά εκτός από τα ρούχα, χαζεύω και δεν χορταίνω να διαβάζω την ύλη τους. Διαφημίσεις που σήμερα μοιάζουν αλλόκοτες, περισπωμένες στα γράμματα, διάφορα αφιερώματα μου μαγνητίζουν το βλέμμα και δεν ξεκολλάω εύκολα.
Μια τέτοια ημέρα ξεψαχνίσματος, έπεσε το μάτι μου σε ένα περιοδικό διαφορετικό από τα άλλα. Για την ακρίβεια, δεν το είχα ξαναπετύχει σε καμία επίσκεψη στη βιβλιοθήκη. Λογικό, αφού όπως διαπίστωσα μετά, ήταν ένα και είχε αγοραστεί καλοκαιρινούς μήνες. Έτυχε απλά να μην πεταχτεί (αφού δεν είχε πατρόν) και να το διαβάσω.
Κυκλοφόρησε 15 Ιουλίου – 28 Ιουλίου 1975. Μου άρεσε τόσο που δε μπορούσα να μη μοιραστώ μαζί σου όσα διάβασα.
Θέμα σοβαρό
Το 1975 ήταν μάλλον περίεργο αυτό που σήμερα είναι αυτονόητο: μια γυναίκα να παίρνει πτυχίο και να βγαίνει στην αγορά εργασίας.
Τρισέλιδο αφιέρωμα λοιπόν έκανε το “Πάνθεον” για το θέμα αναλύοντας τη δυσπιστία του κόσμου απέναντι στην εργαζόμενη και τις προκαταλήψεις. Απολαυστικό γιατί αν μη τι άλλο με έκανε να καταλάβω ότι τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα έχουμε κάνει κάποια βήματα μπροστά.
Γκρίνια
Στην τέταρτη μόλις σελίδα, υπάρχει η γκρίνια. Εντάξει σιγά μην έλειπε. Αυτή τη φορά έχει να κάνει με τα παιδικά παιχνίδια και συγκεκριμένα εκείνα που κάνουν θόρυβο και ενοχλούν τους γείτονες. “Προπαντώς τώρα το καλοκαίρι που τα διαμερίσματα έχουν τα παράθυρα ανοιχτά και τα παιδάκια παίζουν στα μπαλκόνια και τις βεράντες, ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες, τα χιλιοταλαιπωρημένα μας αυτιά είναι υποχρεωμένα να δέχονται και την έξτρα ψυχαγωγία που δέχονται και την έξτρα ψυχαγωγία των σατανικών αυτών κατασκευασμάτων” γράφει η συντάκτρια. Απολαυστικό σχόλιο, το οποίο καταλήγει με το εύλογο ερώτημα, πως μερικοί γονείς δεν καταλαβαίνουν πως “διδάσκοντας” τα παιδιά τους από μικρή ηλικία να μη σέβονται την ησυχία των άλλων, είναι η βάση μιας κακής, “κάκιστης” ανατροφής.
Μόδα
Όσα είδα στις σελίδες του Πάνθεον από θέμα μόδας ήταν πολύ κοντά σε κάποιες επιλογές που κάνουμε και σήμερα. Μοιράζομαι αυτή την εικόνα από μια σελίδα που παρουσιάζει “τα εντυπωσιακά”. Φυσικά η έμφαση δίνεται στο κεφάλι.
Διαγωνισμός
Στη σελίδα 11, μια ολοσέλιδη καταχώριση του περιοδικού για τον διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργάνωνε για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού. Αγάπησα το μότο “Για καλύτερη, πιο άνετη ζωή ζωγραφίστε. Κάντε πολύτιμες τις άδειες ώρες του καλοκαιριού”.
Εκπτώσεις φίλη μου
Τίποτα δεν άλλαξε τα τελευταία 40 χρόνια στο θέμα της αγάπης που έχει η Ελληνίδα να ψωνίζει στις εκπτώσεις. Ίσως λίγο η περίοδος, καθώς εδώ βλέπουμε ότι έπεφταν 1-20 Αυγούστου.
Α και με κεφαλαία, μην αγοράσετε τίποτα προτού ψάξετε τις δικές μας ευκαιρίες.
Παγωτά
Μια γελοιογραφοία που μας αντιπροσωπεύει πλήρως και σήμερα, στη σελίδα 19. Πάντα υπάρχει δικαιολογία λόγος για ένα παγωτό.
Επιστολές
Ένα γυναικείο περιοδικό δε θα μπορούσε να μην έχει τη στήλη με επιστολές αναγνωστών. Περιέργως, διαπίστωσα ότι οι επιστολές που δημοσιεύονται είναι μόνο από άντρες. Στάθηκα σε μια “σύντομη” απάντηση των συντακτών σε αναγνώστρια: “Προς την κ. Ευστρατιάδου Ελπίδα: Πραγματικά υπάρχει σύλλογος μανεκέν. Η διεύθυνσή του είναι: Κολοκοτρώνη 14, 4ος όροφος. Τηλέφωνο 32-23-513” (πω! χωρίς 210 μπροστά).
Γιούρι Γκέλερ εσύ;
Ε ναι, σε αυτή τη σελίδα μου ξέφυγε ένα “α”. Γιατί είδα ένα γνωστό όνομα… αυτό του Γιούρι Γκέλερ. Το θέμα είναι στην ενότητα “Παράξενα” και εξετάζει το φαινόμενο της “παραμορφώσεως των μετάλλων μόνο με τη σκέψι”.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, έγινε έρευνα για το θέμα από επιστήμονες και τα συμπεράσματα ήταν περίεργα: “οι γυναίκες έχουν πολύ περισσότερο από τους άνδρες την ικανότητα να λυγίζουν τα μέταλλα εξ αποστάσεως και μόνο με τη σκέψι”.
Αδυνάτισμα
Αλίμονο αν γυναικείο περιοδικό δεν είχε μέσα θέμα για το αδυνάτισμα. Μια σχετική διαφήμιση που συνάντησα είχει φυσικά τρομερό κείμενο:”Θα αδυνατίσετε τόσο πολύ!” και “Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας”.
Γκρίκλις
Πόσο μπροστά, πες μου πόσο. Υπήρχε άρωμα που λεγόταν ΦΡΕΣ ΑΠΗΛ. Δεν έχω να περιγράψω κάτι άλλο, νομίζω φτάνει.
Ή μάλλον όχι, θα συνεχίσω λίγο σχετικά με την ελληνική γραφή αγγλικών λέξεων. Διαβάζω: “Rolling Stones/L’Age D’Or: Το συγκρότημα που κατάφερε να ξεπεράσει κατά πολύ την διάρκεια των Μπήτλς, οι Ρόλλινγκ Στόουνς, μας ξαναθυμίζουν την αρχή της χρυσής τους καριέρας με το άλμπουμ FLOWERS. Περιέχει κομμάτια σαν το “Ρούμπυ Τιούζνταιη, Λέηντι Τζαίην, Μπακ στρήτ γκέρλ, Ράϊντ όν μπέημπυ, Μάυ γκέρλ”.
Φυσικά γυμναστική, άστρα, τεστ, αγγελίες για μέντιουμ και ντεντέκτιβ, διήγημα, πιο ελεύθερα θέματα, δε θα μπορούσαν να λείπουν από την ύλη αλλά πραγματικά κάπου έπρεπε να σταματήσω.
ladylike.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.