Συναγερμός για επικίνδυνα τρόφιμα από Τουρκία.
Σχεδόν 63 τόνους ακατάλληλων τροφίμων «μπλόκαραν» στο τελωνείο των Κήπων μόνο το τελευταίο τρίμηνο (Δεκέμβριος 2017-Φεβρουάριος 2018) οι Γεωπόνοι ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Έβρου. Τα τρόφιμα αυτά, λεμόνια, ρόδια και αποξηραμένα βερίκοκα, προέρχονταν από την Τουρκία και είχαν προορισμό την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τα συγκεκριμένα προϊόντα κρίθηκαν ακατάλληλα, καθώς διαπιστώθηκε υπέρβαση ορίων είτε στα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, είτε στα θειώδη, και οι αρμόδιες Αρχές απαγόρευσαν την είσοδό τους στην ΕΕ, επιστρέφοντάς τα πίσω στην Τουρκία.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές Αρχές εντοπίζουν ακατάλληλα τρόφιμα από την Τουρκία με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως δήλωσε στο CNN Greece ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφερειακής ενότητας Έβρου, Πασχάλης Παπαδάκης, τα προηγούμενα τρίμηνα είχαν εντοπιστεί ακόμη μεγαλύτερες ποσότητες, που σε κάποιες περιπτώσεις έφθαναν του 129 και τους 140 τόνους.
Υπάρχουν περίοδοι, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, που μπαίνουν πάρα πολλά φορτηγά από το τελωνείο των Κήπων για να πάνε στην ΕΕ ή να έρθουν στην Ελλάδα, και τότε τα ποσοστά των ακατάλληλων τροφίμων που εντοπίζονται είναι μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες περιόδους, όπως για παράδειγμα οι μήνες Οκτώβριος-Νοέμβριος που δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα για να εξαχθούν στην ΕΕ και υπάρχουν μόνο ξηροί καρποί ή αποξηραμένα φρούτα.
Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio
«Υπάρχει πρόβλημα με υπερβάσεις ορίου φυτοφαρμάκων και σε νωπά και σε αποξηραμένα προϊόντα. Έχουμε γυρίσει πίσω φορτηγά με λεμόνια και ρόδια. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στα προϊόντα που είναι περισσότερο ευπαθή, γι’ αυτό τα γεμίζουν φάρμακα, για να μπορέσουν να κρατήσουν μέχρι να πάνε στην ΕΕ. Πολλές φορές έχουμε πιάσει και πιπεριές και ντομάτες, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη συχνότητα όπως αυτά που προανέφερα», επεσήμανε ο κ. Παπαδάκης.
Τελωνείο Κήπων/Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου«Δεν μας ξεφεύγει κανένα προϊόν»
Ο ίδιος πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας πως είναι τόσο ενδελεχείς οι έλεγχοι και τόσο έμπειρο το προσωπικό που τους διενεργεί, που εκτιμά πως δύσκολα φτάνουν στον καταναλωτή προϊόντα που είναι επικίνδυνα. Μάλιστα οι έλεγχοι είναι περισσότεροι και από το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως λέει ο κ. Παπαδάκης «γνωρίζουμε τι γίνεται στο τελωνείο με τις εισαγωγές από την Τουρκία και διενεργούμε περισσότερους ελέγχους, αλλά δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα τα προϊόντα».
«Δεν μας ξεφεύγει κανένα προϊόν και γι’ αυτό μέχρι τώρα δεν έχουμε κάποια αναφορά από την ΕΕ ότι πήγαν στη Γερμανία ή την Ολλανδία κάποια προϊόντα με υπέρβαση ορίου φυτοφαρμάκων», λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει πως «οι έλεγχοι στο τελωνείο των Κήπων είναι καθημερινοί, ακόμη και τις Κυριακές, προκειμένου να μην περάσει, όσο αυτό είναι δυνατόν, κανένα φορτηγό με αλλοιωμένα προϊόντα ή με τρόφιμα με υπέρβαση ορίου φυτοφαρμάκων προς την Ελλάδα και την ΕΕ. Θέλουμε τα προϊόντα που περνάνε από το Τελωνείο των Κήπων να είναι ασφαλή».
Έλεγχοι γίνονται και σε όλα τα ζωικά προϊόντα που εισάγονται στην Ελλάδα και στην ΕΕ, καθώς όπως εξηγεί ο κ. Παπαδάκης στο τελωνείο των Κήπων λειτουργεί μόνιμα και κτηνιατρικός σταθμός.
Η διαδικασία που ακολουθείται
Όταν φτάνουν στο τελωνείο των Κήπων φορτηγά από την Τουρκία που μεταφέρουν προϊόντα με προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμόδιοι ελεγκτές παίρνουν δείγμα από το φορτίο, το οποίο αποστέλλεται για έλεγχο σε εργαστήρια της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας. Μέχρι να ληφθούν τα αποτελέσματα του ελέγχου, συνήθως έπειτα από δυο-τρεις ημέρες, το φορτίο παραμένει δεσμευμένο στο τελωνείο.
Νταλίκες στο τελωνείο Κήπων, στον Έβρο/Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/φωτογραφία αρχείου
Εφόσον τα δείγματα είναι «καθαρά», ακολουθεί ο προβλεπόμενος έλεγχος στα συνοδευτικά έγγραφα κι εφόσον διαπιστωθεί πως τα προϊόντα «ταξιδεύουν» νόμιμα στην ΕΕ, τότε τα φορτηγά αποδεσμεύονται και συνεχίζουν το ταξίδι προς τον προορισμό τους.
Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο :www.palettino.gr/radio
Σε αντίθετη περίπτωση, τα προϊόντα επιστρέφονται στην Τουρκία, με βάση την διαδικασία που προβλέπεται από την ΕΕ και τους ελληνικούς νόμους, ενώ κάποιες φορές, διατάσσεται η καταστροφή τους στην Ελλάδα, αν και αυτό είναι σπάνιο όπως είπε στο CNN Greece ο κ. Παπαδάκης, σημειώνοντας πως έγινε μόλις μια-δυο φορές το 2017.
cnn.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.