Πείτε “όχι” σε γρήγορο φαγητό και έλλειψη άσκησης

Η σημερινή πραγματικότητα, με την πολύωρη εργασία, μας οδηγεί συχνά στην  επιλογή του «γρήγορου φαγητού».

 

Η κούραση της καθημερινότητας μας ωθεί σε λάθος επιλογές διατροφής αλλά και  αποχή από την άθληση. Έτσι, το καρδιοαναπνευστικό μας σύστημα φθείρεται και δεν  αναπτύσσεσαι με σωστό τρόπο και ως επακόλουθο αυτού έχουμε την έξαρση διαφόρων  ασθενειών.

«Η παχυσαρκία είναι κατά κύριο λόγο επήρεια αυτού του τρόπου ζωής. Δεν είναι  λοιπόν τυχαίο που παρατηρείται αυτή η  αύξηση της παχυσαρκία παγκοσμίως, σε  τέτοιο βαθμό ώστε  αυτή η νόσος να χαρακτηρίζεται ως ‘πανδημία’» εξηγεί ο Δρ. Γιώργος Μέτσιος, ο οποίος κατέχει έδρα αναπληρωτή καθηγητή στην Κλινική  Εργοφυσιολογία στο πανεπιστήμιο του Wolverhampton, στο τμήμα «Άσκηση και  Υγεία».

Ο κ. Μέτσιος είναι επίσης διευθυντής του επιστημονικού εργαστηρίου του  πανεπιστημίου και επικεφαλής κλινικών ερευνών σε ασθενείς με διαφορετικές  χρόνιες νόσους, στις οποίες μελετά τις θετικές επιδράσεις της άσκησης στην  υγεία.

Σε κλινικές μελέτες της ερευνητικής μας ομάδας, στην Αγγλία, στις οποίες  συνεργαζόμαστε στενά με εξέχοντες καθηγητές από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του καθηγητή κ. Κουτεντάκη, του Δρα Φλουρή και του Δρα  Σακκά, έχουμε δείξει ότι η παχυσαρκία αλλά και η αύξηση σωματικού βάρους  συσχετίζονται με την ανάπτυξη καρδιοαγγειακών νοσημάτων» επισημαίνει ο κ. Μέτσιος, επίτιμος ερευνητής στο Action Heart, το μεγαλύτερο κέντρο αποκατάστασης  καρδιοπαθών στην Μεγάλη Βρετανία.

Η αύξηση του αριθμού αλλά και του μεγέθους των λιποκυττάρων, εξηγεί, όπως  συμβαίνει όταν αυξάνεται το σωματικό βάρος, σηματοδοτεί βιολογικές διαδικασίες  που οδηγούν στη φλεγμονή (που οδηγεί στην αθηροσκλήρωση), το οξειδωτικό στρες (καταστροφή του DNA μας και βασικών πρωτεϊνών), αλλά και σε μείωση της ποιότητας  ζωής μας.

Παρόλο που, όπως τονίζει ο κ. Μέτσιος, και ο ίδιος ως «κομμάτι» της σύγχρονης  κοινωνίας κατανοεί πολύ καλά την κούραση που μπορεί να επιφέρει η  καθημερινότητα, θεωρεί ότι λύσεις πάντα υπάρχουν, ώστε να βρεθεί χρόνος να  αθληθούμε αλλά και να τραφούμε σωστά, έτσι ώστε να αποφύγουμε την παχυσαρκία  αλλά και τις επιπτώσεις της.

Αποτελέσματα ερευνών μας με καρκινοπαθείς, σημειώνει ο κ. Μέτσιος, έχουν  αποδείξει ότι η ποιότητα ζωής βελτιώνεται εντυπωσιακά με την άσκηση.

Συγκεκριμένα, παρατηρείται ότι, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν αθλούνται, το  περπάτημα πέντε φορές την εβδομάδα για μισή ώρα, αλλά και πιο εντατική άσκηση σε  συγκεκριμένους καρδιακούς σφυγμούς- αλλά και υπό την επίβλεψη εξειδικευμένου  γυμναστή – τρεις φορές την εβδομάδα, βελτιώνουν πάρα πολύ διάφορους παραμέτρους  υγείας καρκινοπαθών ασθενών, όπως η ποιότητα ζωής, ενώ μειώνουν και την  πιθανότητα μεταστάσεων και επαναδημιουργίας καρκίνου σε σημαντικό βαθμό.

«Είναι αναμφισβήτητο ότι η άσκηση έχει θετικές επιπτώσεις σε όλους τους  ανθρώπους, ανεξαρτήτου ηλικίας και καταστάσεως υγείας» υπογραμμίζει ο κ. Μέτσιος.

Αναφέρει δε ότι η παχυσαρκία και η αύξηση σωματικού βάρους συνδέονται με την  αύξηση της γλυκερόλης, ορμονών και πρωτεϊνών που σχετίζονται με τη φλεγμονή. Η  παραγωγή όλων των προηγουμένων οδηγεί στον διαβήτη.

Η μείωση των ωρών γυμναστικής τουλάχιστον στα ελληνικά σχολεία- διότι στις  ευρωπαϊκές χώρες συμβαίνει το αντίθετο- η έλλειψη χώρου για παιχνίδι εξαιτίας  του «φαινομένου της πολυκατοικίας», σε συνδυασμό με την αμεσότητα του «γρήγορου  φαγητού» και την έλλειψη χρόνου από τον σύγχρονο γονιό, έχουν οδηγήσει σε αυτή  τη ραγδαία αύξηση παχυσαρκίας στα παιδιά.

Όμως, αυτή η γνώση υπάρχει στην καθημερινότητα μας, επισημαίνει ο έλληνας  ερευνητής.

«Όλοι ξέρουμε» διευκρινίζει «ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία αλλά και  ότι πρέπει να τρώμε σωστά.

Αυτή η γνώση διαδίδεται από τα μέσα επικοινωνίας αλλά και το σχολείο. Και  όμως, δυστυχώς, η ανακύκλωση αυτής της πληροφορίας δεν έχει τα αντίστοιχα  επιθυμητά αποτελέσματα, αφού αποδεδειγμένα η παχυσαρκία αυξάνει αντί να  μειώνεται.

Στις μελέτες μας στην Αγγλία έχουμε βρει ότι, η παιδεία πρέπει να  επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να βρίσκουμε τον απαραίτητο χρόνο για άθληση και  σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτή είναι η παιδεία και γνώση που  λείπει και πρέπει να καλλιεργηθεί από τους γονείς και εκπαιδευτικούς» καταλήγει  ο κ. Μέτσιος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *