Εκπληκτικές υποβρύχιες φωτογραφίες ναυαγίων.
Οι δύτες μοιράζονται τα πιο εντυπωσιακά πλάνα των χαμένων πλοίων και των αεροσκαφών που βρίσκονται στον πάτο του ωκεανού
Πέρυσι, ο Βρετανός φωτογράφος Steve Jones φωτογράφησε το καλοδιατηρημένο ναυάγιο του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου βομβαρδιστικό Β-17G Flying Fortress από το νησί Vis της Κροατίας. Το αεροσκάφος συνετρίβη το 1944, αφού είχε πληγεί από την αντιπυραυλική πυρκαγιά, και σκότωσε τον συγκυβερνήτη Ernest Vienneau.
«Τα επόμενα χρόνια, πολλά από τα πλοία και τα αεροσκάφη που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων θα φύγουν για πάντα».
Η κατάδυση τέτοιων χώρων μπορεί να είναι τόσο “ενθουσιώδης και θεαματική” όσο και “σκοτεινή και θλιβερή” όταν υπήρξε απώλεια ζωής, λέει ο Jones. κάτι που χτύπησε το σπίτι ιδιαίτερα σκληρά σε αυτό το σουτ.
Οι εικόνες Jones που καταγράφηκαν κατέληξαν να έχουν μια εκπληκτικά προσωπική επίδραση .
“Δεν είχαν δει ποτέ εικόνες του τόπου ανάπαυσης του”, λέει ο Jones.
“Από την πτώση στην ογκώδη κυλινδρική θωράκιση του θωρηκτού WW1 HMS Audacious, για να δούμε το κατάστρωμα του SS WW Empire Heritage που καλύπτεται σε δεξαμενές του Sherman, είμαι συχνά απογοητευμένος από αυτό που έχω δει», λέει.
Αλλά αυτά τα λείψανα από ένα από τα πιο αιματηρά κεφάλαια της ανθρώπινης ιστορίας εξαφανίζονται σιγά-σιγά.
«Τα επόμενα χρόνια πολλά από τα πλοία και τα αεροσκάφη που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των παγκόσμιων πολέμων θα φύγουν για πάντα», λέει ο Jones.
Δεδομένου ότι τα ναυάγια υποβαθμίζονται με την πάροδο του χρόνου, λέει, η φωτογράφηση τους «καταγράφει ένα σημείο στην ιστορία που δεν θα ξαναβρεθεί ποτέ».
“Η υποβρύχια φωτογραφία και η κατάδυση είναι μια μορφή διαλογισμού.”
“Όταν βουτάς σε ένα ναυάγιο που έχει βυθιστεί στο βυθό της θάλασσας, μερικές φορές πάνω από εκατό χρόνια, είναι σαν να στεκόταν η ώρα”, λέει ο Anders Nyberg , ανεξάρτητος φωτογράφος από το σουηδικό νησί Gotland.
Η αγαπημένη του τεχνική είναι να παρουσιάσει οικεία αντικείμενα στο παράξενο, άλλο-κοσμικό περιβάλλον του βαθύ.
“Μπορεί να είναι λαβή πόρτας, αγγείο ή κιάλια, έπιπλα ή τοίχος με ένα εργαλείο που κρέμεται καλά αριστερά στον τοίχο. Είναι έτσι μου αρέσει, ανέγγιχτο, να βρω τις καλύτερες φωτογραφίες “, λέει.
Χώροι ναυαγίων όπως το SS Thistlegorm, ένα από τα πιο γνωστά ναυάγια του κόσμου, είναι μεταξύ των αγαπημένων του φωτογραφιών, καθώς η ποικίλη θαλάσσια ζωή και τα όμορφα κοράλλια της περιοχής κάνουν πλούσια, ευρύχωρα θέματα φωτογραφίας.
Η κατάδυση σε ναυάγια είναι τόσο συναρπαστική όσο και σωματικά και διανοητικά απαιτητική, αλλά μπορεί επίσης να είναι “μια μορφή διαλογισμού, για να χαλαρώσετε από το άγχος της καθημερινότητας και της εργασίας”.
Φωτογράφος, σχεδιαστής και συγγραφέας, η Jennifer Idol είναι η πρώτη γυναίκα που καταδύεται σε 50 πολιτείες στις ΗΠΑ.
“Ιδιαίτερα απολαμβάνω μεγάλα άθικτα ναυάγια που είναι ιστορικοί και όχι τεχνητοί υφάλων. Κάθε ναυάγιο λέει μια ιστορία, “λέει ο Idol.
Για να τραβήξει επιτυχείς φωτογραφίες, το Idol συμβουλεύει να εστιάζει σε αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά του ναυαγίου.
“Τα ναυάγια εμφανίζονται εύκολα αφηρημένα και αόρατα” εξηγεί.
“Ένα σκάφος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το δει κανείς κατά τη διάρκεια μιας κατάδυσης, ειδικά κατά τη δημιουργία μιας φωτογραφίας.
Ακόμα και σε κάποιον με εμπειρία όπως του Idol, τα ναυάγια μπορούν να δώσουν εκπλήξεις.
«Μερικές φορές εκπλήσσομαι να βρω κοπάδια ψαριών, ασπόνδυλων και ακόμη και χέλια βαθιά μέσα σε ναυάγια», λέει.
“Είναι πολύ ξεχωριστό να αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου πριν από μερικά χρόνια υπήρχαν άνθρωποι που ταξιδεύαν στις θάλασσες. Μπορώ να φανταστώ πολλές ιστορίες γι ‘αυτό », λέει ο Jordi Benitez , ένας τραπεζίτης από την Ισπανία που ξεκίνησε στην υποβρύχια φωτογραφία πριν από 12 χρόνια.
“Είναι επίσης πολύ ωραίο να δούμε πώς η θάλασσα παράγει από ένα τεράστιο κομμάτι χάλυβα ένα νέο σπίτι για ψάρια και πώς δημιουργείται ένα νέο οικοσύστημα γύρω από το ναυάγιο”.
Τα θέματα του Benitez συμπεριέλαβαν τη Dragonera στην Tarragona – ένα μεγάλο πλοίο που βυθίστηκε στη δεκαετία του 1990 ως υποβρύχιο τουριστικό αξιοθέατο – και στην Ερυθρά Θάλασσα η Chrisoula K και η Thistlegorm. Το πρώτο είναι ένα φορτηγό πλοίο που έπληξε έναν ύφαλο και βυθίστηκε στη δεκαετία του ’80, και το τελευταίο ένα βρετανικό πολεμικό πλοίο το οποίο δέχτηκε επίθεση και βυθίστηκε το 1941, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους. Το ναυάγιο Thistlegorm ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του 1950.
“Αγαπώ να βουτήξω στο SS Thistlegorm επειδή υπάρχουν ακόμα πολλά υλικά από τον WW2”, λέει ο Benitez. “Μπορείτε να δείτε ποδήλατα, φορτηγά, τρένα, πτέρυγες αεροπλάνων … Νιώθεις σαν να ταξιδεύετε 70 χρόνια πίσω”.
“Στην υποβρύχια φωτογραφία χρησιμοποιούμε πολλές φορές στροβοσκόπια και τεχνητό φως, αλλά στα ναυάγια, είναι πολύ ωραίο να παίζουμε με φυσικό φως, αυτό δίνει και μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στις εικόνες”.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.