Οι Νέοι Κανόνες της Διατροφής

Ηρθε η ώρα να επανεξετάσεις αυτά που ξέρεις για τις τροφές που τρως.

Δεν πρέπει μόνο να μετράς πόσες θερμίδες μπαίνουν και πόσες θερμίδες βγαίνουν.

Αν χρειαζόσουν μόνο αυτό για να χάσεις κιλά – να τρως λίγο λιγότερο και να ασκείσαι λίγο περισσότερο – τότε το αδυνάτισμα θα έμοιαζε με αριθμητική δευτέρας δημοτικού: Αφαίρεσε το Υ από το Ζ και πάρε Χ.

Αν όμως έχεις μπει ποτέ σε δίαιτα και στο τέλος είχες λιγότερα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, μάλλον θα αισθάνθηκες εκνευρισμένος, ένοχος και στα όρια της κατάθλιψης. Τι έκανα λάθος;

Αντί για Χ, πήρες ΧΧL.

Γιατί;

Γιατί κατά πάσα πιθανότητα υπάρχουν πολλά παραπάνω που επηρεάζουν το βάρος σου από το θέμα των θερμίδων. Ολοένα και περισσότερη έρευνα  δείχνει ότι η πανδημία παχυσαρκίας που πλήττει τον δυτικό κόσμο δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στο junkfoodκαι στην ανεπαρκή άσκηση. Υπάρχει και ένας τρίτος παράγοντας: μία κατηγορία φυσικών και συνθετικών χημικών που προκαλούν ενδοκρινικές διαταραχές (endochrinedisruptingchemicals- EDC), ή, όπως έχουν αρχίσει να τα λένε οι ερευνητές, παχυσαρκογενή.

 

Η νέα απειλή για το βάρος σου

Τα παχυσαρκογενή είναι χημικά που διαταράσσουν τη λειτουργία των ορμονικών συστημάτων. Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι οδηγούν στην αύξηση του βάρους και αυτή με τη σειρά της οδηγεί σε διάφορες ασθένειες που ταλαιπωρούν τον πληθυσμό. Μπαίνουν στον οργανισμό σου από διάφορες πηγές – φυσικές ορμόνες που βρίσκονται σε προϊόντα σόγιας, ορμόνες που δίδονται σε ζώα, πλαστικά σε κάποιες συσκευασίες τροφίμων και ποτών, συστατικά που προστίθενται σε επεξεργασμένες τροφές και εντομοκτόνα που ψεκάζονται σε λαχανικά. Δρουν με διάφορους τρόπους: μιμούνται ανθρώπινες ορμόνες όπως είναι τα οιστρογόνα, επαναπρογραμματίζουν βλαστοκύτταρα έτσι ώστε να γίνουν κύτταρα λίπους και, νομίζουν οι επιστήμονες, αλλάζουν τη λειτουργία των γονιδίων σου.

Τα χημικά  πιστεύεται ότι παίζουν ρόλο σε προβλήματα γονιμότητας, δυσπλασίες γεννητικών οργάνων, μειώσεις στις γεννήσεις αρσενικών βρεφών, πρώιμη ήβη, αποβολές, προβλήματα συμπεριφοράς, εγκεφαλικές ανωμαλίες, κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού, διάφορους καρκίνους, και καρδιαγγειακές παθήσεις. «Υπάρχουν δεδομένα που συνδέουν τα χημικά που βρίσκονται στο περιβάλλον με σχεδόν κάθε σοβαρή ασθένεια, από καρδιοπάθειες μέχρι διαταραχή ελλειμματικής προσοχής», σου λέει ο JerryHeindel, ειδικός στα EDCστο Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικών Επιστημών Υγείας (NIEHS).

Τώρα, νέες έρευνες δείχνουν ότι κάποια EDC, τα παχυσαρκογενή, μπορεί να μας βοηθούν να γίνουμε χοντροί. Αυτός ο τομέας έρευνας ασχολείται κυρίως με πειράματα σε ζώα και σε δοκιμαστικούς σωλήνες. Ενώ οι περισσότεροι ερευνητές λένε πως οι γνωστές επιπτώσεις πολλών παχυσαρκογενών είναι πιο ισχυρές στα νεογέννητα και τα έμβρυα, κάποιοι υποπτεύονται παρόμοια ισχύ στους ενήλικες.

Αυτός ο συνδυασμός παραγόντων, μαζί με την αυξανόμενη τάση μας να παχαίνουμε, είναι αυτό που ονομάζουμε το παχυσαρκογενές φαινόμενο. Αν το κατανοήσουμε, θα έχουμε στα χέρια μας το κλειδί που θα μας απελευθερώσει από το πάχος και άλλους κινδύνους της υγείας μας.

 

Γιατί δεν δουλεύουν οι παραδοσιακές δίαιτες

Πριν από δεκαετίες, πολύ πριν οι μεγάλες κοιλιές γίνουν της μόδας, οι γιατροί έλεγαν για τους παχύσαρκους ότι είχαν «αδενολογικά προβλήματα». Το βάρος τους δεν ήταν δικό τους φταίξιμο, εξηγούσαν. Τα σώματά τους απλά δεν είχαν την ικανότητα να καταπολεμήσουν την αύξηση βάρους, όπως μπορούν οι περισσότεροι.

Αυτή η ευγενική φράση δεν χρησιμοποιείται πια. Τι άλλαξε; Τώρα που τα 2/3 των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, μήπως εξαφανίστηκαν όλοι αυτοί που είχαν «αδενολογικά προβλήματα»; Όχι, απλά οι υπόλοιποι κόλλησαν την ίδια πάθηση. Χάρη στο παχυσαρκογενές φαινόμενο, μπορεί όλοι μας να κινδυνεύουμε από κάποια αδενολογικά προβλήματα.

Επειδή μάλλον έχει περάσει καιρός από τότε που έκανες βιολογία, ορίστε ένα ταχύρρυθμο μάθημα: το ενδοκρινικό σου σύστημα είναι το σύνολο των αδένων που παράγουν τις ορμόνες που ρυθμίζουν τις λειτουργίες του σώματός σου. Ανάπτυξη, σεξουαλικές λειτουργίες, αναπαραγωγικές λειτουργίες, διάθεση, ύπνος, πείνα, άγχος, μεταβολισμός – όλα ελέγχονται από ορμόνες.  Και το πάγκρεας, ο υποθάλαμος, τα επινεφρίδια, ο θυρεοειδής, η επίφυση και οι όρχεις σου είναι όλα μέρος αυτού του συστήματος. Άρα το αν είσαι άντρας ή γυναίκα, ψηλός ή κοντός, τριχωτός ή άτριχος, αδύνατος ή παχύς – όλα καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από το ενδοκρινικό σου σύστημα.

Το ενδοκρινικό σου σύστημα είναι ένα καλοκουρδισμένο όργανο το οποίο εύκολα μπορεί να ξεκουρδιστεί. «Τα παχυσαρκογενή πιστεύεται ότι κυριεύουν τα ρυθμιστικά συστήματα που ελέγχουν το σωματικό βάρος», σου λέει ο FrederickvomSaal, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μισούρι. «Κάθε χημικό που παρεμβάλλεται στο σωματικό βάρος διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα».

Γι’ αυτό τα παχυσαρκογενή είναι τόσο αποτελεσματικά στο να μας κάνουν παχείς – και γιατί οι ερευνητές θέλουν τόσο πολύ να βρουν την αλήθεια για αυτά τα χημικά. Το NIEHSχρηματοδοτεί έρευνες πάνω σε αυτά. Η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ο μεγαλύτερος οργανισμός ορμονικής έρευνας και κλινικής ενδοκρινολογίας, έχει επίσης παραδεχτεί τη σύνδεση των παραγόντων. «Η άνοδος των ποσοστών παχυσαρκίας έχει συμπέσει με την αύξηση της χρήσης βιομηχανικών χημικών που μπορεί να παίζουν κάποιο ρόλο στη εμφάνιση παχυσαρκίας», σημειώνεται σε μια πρόσφατη αναφορά, «δείχνοντας ότι μπορεί τα EDCνα συνδέονται με την επιδημία».

Αυτός είναι και ένας λόγος που μπορεί να αποτυχαίνουν οι συμβουλές για την απώλεια βάρους. Βασικά, ακόμα και αν ακολουθήσεις πιστά τις συμβουλές των παλαιότερων γενιών, δεν θα μειώσεις καθόλου την έκθεσή σου σε παχυσαρκογενείς παράγοντες. Για παράδειγμα, ένα μήλο την ημέρα μπορεί να έκανε το γιατρό πέρα πριν από 50 χρόνια, αλλά σήμερα που το ίδιο μήλο έχει χημικά που ίσως να ενισχύουν την παχυσαρκία, αυτή η συμβουλή είναι άκυρη. Κι αυτό γιατί τα μήλα έχουν δειχθεί σαν κάποια από τα φρούτα και λαχανικά με τα περισσότερα εντομοκτόνα και χημικά.

Το παχυσαρκογενές φαινόμενο μπορεί να ευθύνεται για το ότι οι παραδοσιακές διατροφικές σου επιλογές – το να διαλέγεις κοτόπουλο αντί για βοδινό, το να τρως περισσότερο ψάρι, το να τρως φρούτα και λαχανικά – μάλλον δεν αποδίδουν πια.

Υπάρχουν, όμως, και καλά νέα: δεν υπάρχει κανένας λόγος οι αγαπημένες σου τροφές – μπριζόλα, χάμπουργκερ, ζυμαρικά και παγωτό – να μην είναι μέρος ενός λογικού προγράμματος απώλειας βάρους. Απλά πρέπει να ξεκολλήσουμε από τον παλιό τρόπο σκέψης και να υιοθετήσουμε τους νέους κανόνες διατροφής.

 

Κανόνας αδυνατίσματος #1

Μάθε πότε να παίρνεις βιολογικά

Κάθε μέρα ο μέσος καταναλωτής εκτίθεται σε 10 -13 διαφορετικά εντομοκτόνα ή/και τους μεταβολίτες τους (τα παράγωγά τους) μέσα από το φαγητό, τα αναψυκτικά και το νερό σου.

Κάποια από αυτά τα χημικά μιμούνται τα οιστρογόνα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους σε κατοπινά στάδια της ζωής του παιδιού. Άλλα μπορούν να δημιουργήσουν άσκοπα κύτταρα λίπους σε κάθε ηλικία. Στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ο BruceBlumbergπρόσφατα ανέφερε ότι η προγεννητική έκθεση των παχυσαρκογενών σε ποντίκια είχε σαν αποτέλεσμα αύξηση του βάρους σε μετέπειτα στάδιο της ζωής τους. Η επίδραση μάλλον είναι ίδια και στους ανθρώπους. Σε μία έρευνα, οι ενήλικες κόρες των γυναικών που είχαν τα υψηλότερα ποσοστά DDE(ένα παράγωγο της διάσπασης του DDT) στο αίμα τους την εποχή που τεκνοποιούσαν, ήταν κατά μέσο όρο 10 κιλά βαρύτερες, κατά μέσο όρο, από τις κόρες των γυναικών που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα DDE.

Και τα στοιχεία συνεχίζουν να αυξάνονται.

-Ερευνητές έχουν βρει τη σύνδεση μεταξύ οργανοχλωρικών λιπασμάτων και μειωμένης λειτουργίας του θυρεοειδούς. Σύμφωνα με την αναφορά του 2009 για τα EDCτης Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς έχουν σαν αποτέλεσμα μεταβολικές αλλαγές. Όντως, μία έρευνα του 2009 στο ThyroidResearchονόμασε τον υποθυρεοειδισμό, ένα σύμπτωμα που μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους, σαν μία πιθανή επίπτωση των οργανοχλωρικών στον θυρεοειδή.

-Μία έρευνα στο BioScienceβρήκε ότι η τριβουτυλτίνη, ένα μηκυτοκτόνο, ενεργοποιεί κάποια τμήματα των κυττάρων που λέγονται ρετινοϊκοί Χ υποδοχείς, που είναι μέρος της μεταβολικής οδού που σχηματίζει τα κύτταρα λίπους. Αν και η τριβουτυλτίνη δεν χρησιμοποιείται πια, οι ειδικοί υποπτεύονται ότι μια παρόμοια ένωση, η φενμπουτατίνη, που χρησιμοποιείται στα φρούτα και τα λαχανικά, είναι τουλάχιστον της ίδιας δύναμης.

-Μία άλλη πρόσφατη έρευνα στο MolecularandCellularEndocrinologyβρήκε ότι τα οργανοφωσφορικά και οι καρβαμιδικές ενώσεις, δύο κοινές κατηγορίες παρασιτοκτόνων, προκαλούν παχυσαρκία στα ζώα.

Αλλά υπάρχουν και ελπιδοφόρες έρευνες: μία από αυτές, στο περιοδικό EnvironmentalHelathPerspectivesβρήκε ότι τα παιδιά που τρώνε φρούτα και λαχανικά  χωρίς οργανοφωσφορικά παρασιτοκτόνα μόνο για πέντε μέρες μείωσαν τα επίπεδα αυτών των ουσιών σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα.

Σύμφωνα με το EnvironmentalHealthPerspectivesμπορείς να μειώσεις την έκθεσή σου κατά 80% μόνο και μόνο διαλέγοντας τις βιολογικές εκδοχές των 11 πιο «φορτωμένων» φρούτων και λαχανικών. Κατά σειρά ποσότητας παρασιτοκτόνων είναι: ροδάκινα, μήλα, πιπεριές, σέλινο, νεκταρίνια, φράουλες, κεράσια, μαρούλια, εισαγόμενα σταφύλια, καρότα και αχλάδια. Υπάρχουν επίσης και τα 15 πιο καθαρά φρούτα και λαχανικά με τα λιγότερα υπολείμματα παρασιτοκτόνων: κρεμμύδια, αβοκάντο, καλαμπόκι, ανανάδες, μάνγκο, σπαράγγια, αρακάς, ακτινίδια, λάχανα, μελιτζάνες, παπάγια, καρπούζια, μπρόκολα, ντομάτες και γλυκοπατάτες.

 

Κανόνας αδυνατίσματος #2

Σταμάτα να τρως πλαστικό

Μάλλον σκέφτεσαι, «Κοίταξε να δεις, δεν τρώω πλαστικά».

Αλλά το κάνεις.

Μάλλον είσαι στο 93% των ανθρώπων που έχουν ανιχνεύσιμα επίπεδα δισφαινόλης Α (BPA) στο σώμα τους, και είσαι και στο 75% των ανθρώπων με ανιχνεύσιμα επίπεδα φθαλάτων στα ούρα τους. Και τα δύο συνθετικά χημικά που βρίσκονται στα πλαστικά, μιμούνται το οιστρογόνο. Και σαν κάποια παρασιτοκτόνα, αυτά τα χημικά προδιαθέτουν το σώμα σου να παχύνει από μικρή ηλικία.

Πως φτάνουν μέσα στο σώμα σου; Κυρίως μέσω αυτών που τρως και πίνεις: οι φθαλάτες βρίσκονται σε περιτυλίγματα τροφών, σε πλαστικές μεμβράνες και στα παρασιτοκτόνα, καθώς και σε παιδικά παιχνίδια, πλαστικούς σωλήνες και ιατρικά είδη. Κάθε χρόνο παράγονται παγκοσμίως περίπου 9 δισεκατομμύρια κιλά φθαλάτων και μπορούν εύκολα να φτάσουν στο σώμα σου.

Περισσότερα από 3 δισεκατομμύρια κιλά BPA, που βρίσκεται στα πολυανθρακικά πλαστικά και σε εποξικές ρητίνες, παράγονται κάθε χρόνο. Διαρρέει από τις συσκευασίες τροφών και αναψυκτικών, από μπιμπερό, κονσέρβες και καπάκια μπουκαλιών. Βγάλε το καπάκι από ένα βάζο με σάλτσα ντομάτα και δες τη ρητίνη στο εσωτερικό του καπακιού – από εκεί έρχεται το BPA. Μία πρόσφατη έρευνα για τις επιπτώσεις του ΒΡΑ στους ανθρώπους βρήκε ότι οι εργάτες που εκτίθενται σε αυτό σε Κινέζικα εργοστάσια είχαν τέσσερεις φορές περισσότερες πιθανότητες για στυτική δυσλειτουργία. Η Ιαπωνία ελάττωσε τη χρήση ΒΡΑ στις κονσέρβες σταδιακά από το 1998 μέχρι το 2003. Το αποτέλεσμα ήταν να πέσουν τα επίπεδα ΒΡΑ στον Ιαπωνικό πληθυσμό κατά 50%. Σύμφωνα με το EnvironmentalWorkingGroup, η σούπα κοτόπουλο σε κονσέρβα, το βρεφικό γάλα και τα ραβιόλι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα ΒΡΑ. Όσο για το πλαστικό μπουκάλι σου; Μετά που συμμετέχοντες ήπιαν νερό από ένα μπουκάλι από πολυανθρακικό (συνήθως έχουν τον αριθμό 7 στον πάτο ή στο σήμα της ανακύκλωσης) για μόλις μία εβδομάδα, τα επίπεδα ΒΡΑ αυξήθηκαν κατά 70%, σύμφωνα με μία κεφαλαιώδους σημασία έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων.

Ορίστε πως μπορείς να περιορίσεις την έκθεσή σου σε αυτά τα χημικά.

-Ακολούθησε τον κανόνα του vomSaal: «Μη βάζεις ποτέ πλαστικά στο φούρνο ή στα μικροκύματα». Η θερμότητα βλάπτει το πλαστικό και αυξάνει τη διαρροή ΒΡΑ.

-Απόφυγε το κρέας τυλιγμένο σε πλαστικό. «Οι μεμβράνες που χρησιμοποιούνται στα σούπερμαρκετ είναι κυρίως PVC, ενώ η πλαστική μεμβράνη που φτιάχνεις σπίτι σου κατασκευάζεται από πολυαιθυλένιο», σου λέει ο vomSaal. Το PVCπεριέχει φθαλάτες οι οποίες, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει σε ζώα, χαμηλώνουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.  Στους ανθρώπους, τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης οδηγούν σε αύξηση του βάρους, μείωση της μυϊκής μάζας και πτώση της λίμπιντο. Πήγαινε σε ένα κρεοπώλη που χρησιμοποιεί χαρτί.

-Ελάττωσε τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, όπως ο τόνος, και αγόρασε κατεψυγμένα λαχανικά σε σακουλάκια αντί για κονσέρβα.

-Χρησιμοποίησε μη πλαστική κούπα όποτε είναι δυνατό και επίσης απόφυγε να πίνεις καφέ από ποτήρια από Styrofoamαφού διαρρέουν στυρένιο, μία ένωση που έχει συνδεθεί με καρκίνο.

 

Κανόνας αδυνατίσματος #3

Μην τρως ντόπες

Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες μια δόση παχυντικής ορμόνης;

Οκέι, ας την κάνουμε πιο εύκολη την ερώτηση, πότε ήταν η τελευταία φορά που έφαγες μπέργκερ;

Η απάντηση και στις δύο ερωτήσεις μπορεί να είναι η ίδια. Κάθε φορά που τρως συμβατικό βοδινό, υπάρχει πιθανότητα να λαμβάνεις παχυντικές ορμόνες – ένα κοκτέιλ από φυσικά και συνθετικά παχυσαρκογενή. Όντως, μία αναφορά στο InternationalJournalofObesityαπό ερευνητές δέκα πανεπιστημίων, μεταξύ τους το Yale, το JohnsHopkinsκαι το Cornellσημειώνει ότι η χρήση ορμονών στο κρέας μπορεί να συμβάλλει στην επιδημία παχυσαρκίας.

Μία ευρωπαϊκή έρευνα του 1999 συμπέρανε ότι οι άνθρωποι που τρώνε βοδινό κρέας που έχει αυξητικές ορμόνες, λαμβάνουν τις ορμόνες και τους μεταβολίτες τους: οιστρογόνα από 1 μέχρι 84 νανογραμμάρια ανά άτομο ανά μέρα, προγεστερόνη (64 μέχρι 467 νανογραμμάρια) και τεστοστερόνη (5 εως 189 νανογραμμάρια).

Ένα νανογραμμάριο είναι το ένα δισεκατομμυριοστό του γραμμαρίου: ελάχιστο. Αλλά μπορεί να είναι αρκετό για να διαταράξει τη λειτουργία του ορμονικού σου συστήματος, σύμφωνα με έρευνες. Κάποιοι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποια παχυσαρκογενή επηρεάζουν τον οργανισμό σε συγκεντρώσεις κάτω από ένα μέρος ανά 1 δισεκατομμύριο. Το κακό είναι ότι ακόμη και αυτές οι μικρές ποσότητες συσσωρεύονται με τον καιρό.

Ίσως ακόμη πιο ανησυχητικά να είναι τα συνθετικά στεροειδή που λαμβάνουμε από το βοδινό. Η οξική τρενβολόνη είναι ένα αναβολικό στεροειδές που υπολογίζεται ότι είναι 8 με 10 φορές πιο ισχυρό από την τεστοστερόνη, που είναι εξ ορισμού χημική ένωση που διαταράσσει το ενδοκρινικό σύστημα. «Το κοκτέιλ ορμονών που δίδεται στα βόδια έχει τρομακτικές συνέπειες», σου λέει ο vomSaal. Ξέρουμε τι συμβαίνει σε ένα σώμα όταν παίρνει μεγάλες δόσεις στεροειδών σε μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν υπάρχει καμία μακροχρόνια έρευνα για μικρές δόσεις.

Για να καταλάβεις καλύτερα το τι συμβαίνει ας πούμε ότι έχεις πέσει με το αεροπλάνο στις Άνδεις, όπως εκείνοι οι κακομοίρηδες στην ταινία οι Επιζώντες. Ο μόνος τρόπος για να επιζήσεις είναι να διαλέξεις ποιον από τους νεκρούς θα φας. Έχεις να διαλέξεις ανάμεσα σε έναν παχύσαρκο, μυώδη παίκτη του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου, με γυναικομαστία και μικρορχία, που κοπανά ενέσεις εδώ και δέκα χρόνια και σε κάτι πιο νορμάλ (την KimKardashianγια παράδειγμα). Ποιο θα διάλεγες;

Κάθε φορά που διαλέγεις συμβατικό βοδινό, διαλέγεις τον τύπο με τα βυζιά.

Υπάρχει καλύτερος τρόπος. Το βιολογικό βοδινό δεν έχει καμία από τις αυξητικές ορμόνες που δίνονται στο συμβατικό και το βοδινό που ταΐζεται με χόρτο έχει βρεθεί ότι έχει περισσότερα ωμέγα-3 και περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA). Το CLAείναι ένα λιπαρό οξύ το οποίο έχει συνδεθεί με προστασία από καρδιαγγειακές ασθένειες και διαβήτη. Μπορεί επίσης να σε κάνει να χάσεις βάρος, σύμφωνα με έρευνα στο AmericanJournalofClinicalNutrition.

Παρομοίως, οι συμβατικές αγελάδες που εκτρέφονται για το γάλα τους λαμβάνουν συχνά ορμόνες για να παράγουν περισσότερο γάλα, κάτι που μπορεί να αραιώνει τα θρεπτικά συστατικά. Η τροφή με χόρτα όμως, μπορεί να αυξήσει την περιεκτικότητα του γάλακτος σε ωμέγα-3. Διαλέγοντας να καταναλώνεις περισσότερα ωμέγα-3, περισσότερο CLAκαι περισσότερα θρεπτικά συστατικά, διαλέγεις να γεμίζεις το σώμα σου με περισσότερη θρέψη – για τον εγκέφαλό σου, για να χάσεις βάρος και για να κρατήσεις την πείνα σε λογικά επίπεδα.

 

Κανόνας αδυνατίσματος #4

Πρόσεχε τους μυστικούς πράκτορες

Το να τρως παρασιτοκτόνα, αυξητική ορμόνη και χημικά βασισμένα στο πλαστικό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Αλλά υπάρχουν και άλλα, κρυφά παχυσαρκογενή. Όπως για παράδειγμα το σιρόπι καλαμποκιού με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (HCFS) και η σόγια, που προστίθεται καθημερινά στη διατροφή σου και στη διατροφή των ζώων που τρως, και που περιέχουν ή μετατρέπονται σε φυσικά παχυσαρκογενή.

Περίμενε, όμως: η σόγια δεν είναι που κάνει καλό στην καρδιά; Όχι απαραίτητα. Μία ανασκόπηση στο περιοδικό της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας Circulationβρήκε ότι η πρωτεΐνη της σόγιας μπορεί να κατεβάσει την LDLχοληστερόλη σου κατά μόνο 3%. Θα πρέπει να τρως δύο κιλά τόφου την ημέρα για να έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα ήταν η ΑΚΕ να αποσύρει την υποστήριξή της για τα οφέλη της πρωτεΐνης σόγιας στις καρδιαγγειακές παθήσεις. Κι όμως η σόγια κρύβεται στα πάντα, από τα μπισκότα μέχρι τηγανητές πατάτες και ντρέσινγκ.

Το αποτέλεσμα όλης αυτής της σόγιας μπορεί να είναι το επιπλέον λίπος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που τους δόθηκε βρεφικό γάλα με βάση τη σόγια όταν ήταν βρέφη. Κι αυτό γιατί η σόγια περιέχει δύο φυσικές χημικές ενώσεις, την γενιστεΐνη και την δαϊδζεΐνη, οι οποίες είναι οιστρογόνα, και που μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργία κυττάρων λίπους.

Ξέρεις όμως ποιοι άλλοι τρώνε μπόλικη σόγια; Τα κοτόπουλα (και πολλά ψάρια ιχθυοτροφείου) που κάποτε έτρωγαν χόρτα τώρα εκτρέφονται με μία διατροφή υψηλής ενέργειας που βασίζεται κατά μεγάλο μέρος στη σόγια.

Σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές, αυτός ο τύπος διατροφής ευθύνεται εν μέρει για το γεγονός ότι τα σημερινά κοτόπουλα περιέχουν δύο με τρεις φορές περισσότερες θερμίδες που προέρχονται από λίπος απ’ ό,τι από την πρωτεΐνη. Απ’ ό,τι φαίνεται η μυική μάζα των κοτόπουλων μειώνεται ενώ το βάρος τους αυξάνεται. Μοιάζει με το παχυσαρκογενές φαινόμενο.

Οπότε όταν τρως σύγχρονο κοτόπουλο και βοδινό, αυτό που βρίσκεις στα σούπερμάρκετ, τρως περισσότερο λίπος, λιγότερη πρωτεΐνη και περισσότερα παχυσαρκογενή.

Το HFCSεπίσης έχει δειχθεί από κάποιους επιστήμονες σαν ένας πιθανός παίκτης στην κρίση της παχυσαρκίας. Το HFCSθα το βρεις σε αναρίθμητα προϊόντα, από το ψωμί μέχρι την κέτσαπ, τις καραμέλες και το σιρόπι για τον βήχα. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με υψηλές ποσότητες HFCSμπορεί να προκαλεί τον εγκέφαλό σου να τρώει όταν δεν το χρειάζεται πραγματικά. Επίσης, προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να επηρεάζει το ενδοκρινικό σου σύστημα, σου λέει ο RobertLustig, παιδιατρικός ενδοκρινολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Στους υπέρβαρους ανθρώπους, επηρεάζει τη λεπτίνη, μία ορμόνη που ελέγχει την όρεξη.

Μήπως όλα αυτά είναι λίγο ανησυχητικά; Εννοείται. Πρέπει να σε πάρει από κάτω; Καθόλου. Γιατί μπορείς να επανεξετάσεις τις παλιές συμβουλές και να ξαναρχίσεις να τρως τις τροφές που αγαπάς – χάμπουργκερ, ζυμαρικά και παγωτό. Φυσικά θα πρέπει να τρως κανονικές μερίδες και όχι ολόκληρα κιλά. Αλλά είναι σημαντικό να τρως τις φυσικές τους εκδοχές, χωρίς παχυσαρκογενή. Κάνε το και συνέχισε με το πρόγραμμα γυμναστικής σου και θα δεις γρήγορα αποτελέσματα. Η περιφέρειά σου, οι γευστικοί σου υποδοχείς, οι μύες σου και η λίμπιντό σου θα σε ευγνωμονούν.

menshealth.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *