Οδηγός για να αντιμετωπίσεις τη ζέστη! Plus: Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση αδιαθεσίας
Σύμφωνοι, το καλοκαίρι είναι η πιο ωραία εποχή του χρόνου. Το σπίτι σου δεν σε χωράει με τέτοιο καιρό! Θέλεις να βγεις, να απολαύσεις την παραλία, να διασκεδάσεις! Η πολλή ζέστη όμως μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία σου. Μάθε να απολαμβάνεις της ηλιόλουστες ημέρες χωρίς να κινδυνεύεις και τι πρέπει να κάνεις αν κάποιος αισθανθεί αδιαθεσία από τη ζέστη.
Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη μας δίνει συμβουλές για να τα βάλουμε με τη ζέστη, πρώτες βοήθειες σε περίπτωση αδιαθεσίας, καθώς και τα πιο βασικά συμπτώματα της υψηλής θερμοκρασίας στον οργανισμό!
Πρώτο σου μέλημα, η πρόληψη!
Επειδή η ζέστη και ο ήλιος μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι, εκείνο που είναι πιο σημαντικό είναι να προστατευτείς πριν εμφανίσεις σημάδια αδιαθεσίας από την υψηλή θερμοκρασία. Η παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη συστήνει:
– Κατά την διάρκεια των ζεστών ημερών, αναγκαίο είναι να αποφεύγονται η έκθεση στον ήλιο, οι μετακινήσεις, η επίπονη άσκηση, το αλκοόλ, τα βαριά γεύματα.
– Οι καλύτερες ώρες για περπάτημα, άσκηση ή έκθεση στον ήλιο, είναι το πρωί πριν τις 10.30 και μετά τις 18.00.
– Επαρκής λήψη νερού. Είναι πολύ σημαντικό να παρέχεις στον οργανισμό την ενυδάτωση που έχει ανάγκη. Ένα μπουκαλάκι νερό πάντα στην τσάντα θα σε βοηθήσει να μην μένεις διψασμένη.
– Φρόντισε να απολαμβάνεις δροσερά μπάνια κατά την διάρκεια της ημέρας
– Επίλεξε σοφά τη γκαρνταρόμπα σου. Εκτός φυσικά από ελαφριά υφάσματα, κατά προτίμηση βαμβακερά ώστε να αναπνέουν, το ντύσιμο σου πρέπει να περιλαμβάνει ανοιχτόχρωμα ρούχα.
– Οι χρονίως πάσχοντες ενδέχεται να χρειάζονται τροποποίηση της φαρμακευτικής αγωγής. Οι ομάδες υψηλού κινδύνου καλό είναι να παραμένουν μόνιμα σε καλά κλιματιζόμενα δωμάτια.
– Οι αθλητές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι κατά την διάρκεια υψηλών περιβαλλοντικών θερμοκρασιών και καλό είναι να προσέξουν κατά τη διάρκεια των προπονήσεων. Το ίδιο πρέπει να κάνεις εσύ που γυμνάζεσαι.
Τι κάνεις σε περίπτωση αδιαθεσίας;
Η κα. Μοσχοβάκη μας δίνει τις πρώτες βοήθειες που θα ήταν καλό να δώσουμε σε ένα άτομο που αισθάνεται αδιαθεσία από την υψηλή θερμοκρασία. Πριν λοιπόν απευθυνθείς στον ειδικό, ακολούθησε τα τρία βήματα που ακολουθούν:
1. Πρέπει να μεταφέρετε το θύμα σε δροσερό μέρος, να του κάνετε ένα δροσερό μπάνιο ή να το δροσίσετε εάν δεν δύναται να κάνει μπάνιο, με βρεγμένα πανιά.
2.Χαλαρώνετε την ζώνη και αφαιρείτε τα ρούχα του.
3. Διαλύετε ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι σε ένα κιλό νερό και δίνετε στο θύμα να πίνει αργά-αργά. Μην δίδετε υγρά εάν ο ασθενής κάνει εμετό ή εάν έχει υπνηλία ή μειωμένη εγρήγορση.
Health Tip: Ακόμη και αν συνέλθει κανείς, η ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη.
Ποια είναι τα σημάδια κινδύνου για την υγεία από την υπερβολική ζέστη
Όλοι μπορεί να έχουμε αισθανθεί ελαφριά ζαλάδα, ιδιαίτερα αν σηκωθήκαμε απότομα ή μια σχετική ατονία όταν κάνει ζέστη. Ποια είναι όμως εκείνα τα συμπτώματα που πρέπει να σε βάλουν σε σκέψεις πως τα πράγματα δεν πάνε καλά; Το φάσμα των κλινικών εκδηλώσεων από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ευρύ και περιλαμβάνει:
TIΣ ΚΡΑΜΠΕΣ – Κατά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, η απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές συσπάσεις ή κράμπες ή σπασμούς μυών που διαρκούν λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά.
ΕΞΑΝΤΛΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑ – Η εξάντληση από θερμότητα είναι παθολογικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αύξηση καρδιακής συχνότητας και υγρό δέρμα. Μπορεί να συνυπάρχει με συγκοπή-απώλεια αισθήσεων ή κράμπες, κεφαλαλγία, αδυναμία, επηρεασμένη συνείδηση, διαστροφή συμπεριφοράς, υπεραερισμό.
ΣΥΓΚΟΠΗ/ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ – Η αιφνίδια απώλεια συνείδησης προκαλείται κυρίως από αγγειοδιαστολή, σε συνδυασμό με απώλεια υγρών λόγω του ιδρώτα με αποτέλεσμα τη μείωση της συστολικής πίεσης και την ελάττωση της εγκεφαλικής άρδευσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις προηγείται έντονη σωματική δραστηριότητα. Η συστολική πίεση συνήθως είναι μικρότερη του 100mmHG ενώ το δέρμα είναι υγρό και ο σφυγμός αδύναμος.
ΘΕΡΜΟΠΛΗΞΙΑ – Όταν οι θερμορυθμιστικοί μηχανισμοί του ανθρώπινου σώματος εξαντληθούν, εμφανίζεται υψηλός πυρετός, ο ιδρώτας εξαφανίζεται, το επίπεδο συνείδησης διαταράσσεται. Η παθολογική κατάσταση που προκύπτει ονομάζεται θερμοπληξία και είναι δυνατόν να οδηγήσει σε σοβαρή νοσηρότητα ή θάνατο από εγκεφαλική, καρδιαγγειακή, ηπατική ή νεφρική βλάβη.
Η θερμοπληξία εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες, ασθενείς υπό αντιχολινεργική θεραπεία, άτομα που υπεβλήθησαν σε κοπιαστική σωματική άσκηση ή μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο. Στο 25% των θυμάτων πριν την εγκατάσταση των τυπικών συμπτωμάτων της θερμοπληξίας, προηγείται πρόδρομο στάδιο διάρκειας λεπτών ή ωρών με ζάλη, ναυτία, σύγχυση, αδυναμία, νωθρότητα, ευερεθιστότητα. Η θερμοπληξία είναι κατάσταση που χρήζει άμεσης νοσοκομειακής παρακολούθησης και θεραπείας.
ΗΛΙΑΣΗ – Όταν οι βλάβες από την θερμότητα οφείλονται σε απευθείας έκθεση στον ήλιο, τότε μιλάμε για ηλίαση. Στην ηλίαση συχνά προεξάρχει η κεφαλαλγία και η ζάλη, ενώ εκτός από τα προαναφερθέντα συμπτώματα λόγω θερμικών βλαβών, η ηλίαση δύναται να συνοδεύεται και από εγκαύματα δέρματος, ιδιαίτερα όταν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί αντηλιακά προϊόντα υψηλού δείκτη προστασίας.
tlife.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.