Νεότερη και πιο λαμπερή σε μία εβδομάδα με μια έξυπνη δίαιτα
Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης και αφαιρέστε τηγανητά, επεξεργασμένους υδατάνθρακες και γλυκά για να θαυμάσετε στον καθρέφτη την εικόνα των ονείρων σας.
Η Τζέσικα Γου, Αμερικανίδα δερματολόγος, συγγραφέας του βιβλίου Feed your Skin (Πρόσφερε τροφή στο δέρμα σου), και η Άρτεμις Ελευθεριάδου, κοσμητολόγος με σπουδές στη διατροφολογία, προτείνουν δύο διαφορετικά προγράμματα διατροφής για να αποκτήσετε καθαρό, λαμπερό πρόσωπο σε μία εβδομάδα!
Ποιο είναι το κοινό των δύο μενού; Μας συμβουλεύουν να προτιμάμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ιδιαίτερα εκείνα με κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί χρώμα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, να ποντάρουμε στα λιπαρά ψάρια που μειώνουν τις φλεγμονές, να επιλέγουμε άπαχο κρέας και προϊόντα ολικής αλέσεως. Αντίθετα, πρέπει να αποφεύγουμε τις επεξεργασμένες τροφές, το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα αλμυρά, το αλκοόλ, τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά (θεωρείται ότι επιδεινώνουν την ακμή), τις τροφές με συντηρητικά και τα τηγανητά. Ειδικότερα:
1. Μεσογειακή διατροφή
Η Άρτεμις Ελευθεριάδου προτείνει γεύματα με βάση το μεσογειακό διατροφικό πρότυπο (ελαιόλαδο, ψάρια, όσπρια, φρούτα, λαχανικά), σε συνδυασμό με την κατανάλωση άφθονου νερού και ενός αφεψήματος με τσουκνίδα το πρωί (θεωρείται αποτοξινωτικό). Ακολουθήστε το όλη την εβδομάδα εναλλάσσοντας τις συνταγές των 3 ημερών. Συγκεκριμένα:
Δευτέρα
Πρωινό: 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως, 30 γραμμ. τυρί χαμηλών λιπαρών, ½ ποτήρι χυμό μήλου, 5 καρύδια
Σνακ: 10 αμύγδαλα, 2 καρότα, 1 ακτινίδιο
Μεσημεριανό: κοτόπουλο ψητό ή βραστό, 1 φλιτζ. ρύζι καστανό, 1 φλιτζ. βραστό μπρόκολο, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. σησαμέλαιο, 1 κ.γ. λινέλαιο
Απογευματινό: 2 αποξηραμένα βερίκοκα, 2 αποξηραμένα δαμάσκηνα
Βραδινό: 1 πατάτα ψητή, 60 γραμμ. τυρί κότατζ, μαρούλι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 κ.γ. λινέλαιο
Τρίτη
Πρωινό: 1 αυγό βραστό, 2 παξιμάδια ολικής αλέσεως, 1 πορτοκάλι, 5 καρύδια
Σνακ: 1 ποτήρι ξινόγαλο, 1 ακτινίδιο, 3 φράουλες
Μεσημεριανό: 1 μερίδα φακές, 60 γραμμ. τυρί χαμηλών λιπαρών, σαλάτα με αγγούρι και ντομάτα και 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
Απογευματινό: 1 μπανάνα, 5 καρύδια
Βραδινό: 1 φλιτζ. βραστό κουνουπίδι, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, 60 γραμμ. τυρί χαμηλών λιπαρών, 2 παξιμάδια ολικής αλέσεως, 1 κ.σ. ηλιόσπορους
Τετάρτη
Πρωινό: 150 γραμμ. γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, 1 κ.γ. μέλι, 2 δαμάσκηνα, 2 κ.σ. νιφάδες βρόμης
Σνακ: 1 μπανάνα, 10 ανάλατα αμύγδαλα
Μεσημεριανό: μακαρόνια ολικής αλέσεως, 2 κ.σ. τυρί τριμμένο, 1 μερίδα μαρούλι, 2 λιαστές ντομάτες, 1 κ.γ. κολοκυθόσπορους, 1 κ.γ. ηλιόσπορους
Απογευματινό: 1 ποτήρι χυμό ντομάτας, 1 παξιμάδι ολικής αλέσεως, 1 αυγό βραστό
Βραδινό: ψητό ψάρι, χόρτα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως
2. Ολοκληρωμένο μενού με αντιοξειδωτικά
Η Τζέσικα Γου προτείνει ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με προϊόντα ολικής άλεσης και άφθονα φρούτα και λαχανικά:
Δευτέρα
Πρωινό: smoothie με μούρα, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, σπόρους λιναριού και πάγο (στο μπλέντερ)
Σνακ: κράκερ ολικής αλέσεως με χούμους (πουρές ρεβιθιών με ταχίνι)
Μεσημεριανό: σαλάτα με γαλοπούλα και σκόνη κάρι
Σνακ: φρούτο της επιλογής σας
Βραδινό: γεμιστές πιπεριές με συνοδευτικό μικρή πράσινη σαλάτα.
Τρίτη
Πρωινό: νιφάδες βρόμης με λίγα βατόμουρα και καρύδια
Σνακ: φρουτοσαλάτα με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών
Μεσημεριανό: (αραβική) πίτα λαχανικών με χούμους
Σνακ: κράκερ ολικής αλέσεως και ντομάτες τσέρι
Βραδινό: στήθος κοτόπουλου (χωρίς την πέτσα) με σος ντομάτας, τυρί τσένταρ και μια φέτα αβοκάντο.
Τετάρτη
Πρωινό: γλυκό πεπόνι (cantaloupe) και τυρί κότατζ με τριμμένα καρύδια, αμύγδαλα και λιναρόσπορο
Σνακ: ντιπ λαχανικών με χούμους
Μεσημεριανό: φακές με συνοδευτικά μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως και λαχανικά
Σνακ: φράουλες πασπαλισμένες με 1 κ.γ. λιωμένη σοκολάτα
Βραδινό: τόφου στο γουόκ με λαχανικά, κάστανο, μπρόκολο, καρότα κ.ά.
Πέμπτη
Πρωινό: smoothie με φράουλες, άπαχο γιαούρτι και γάλα, παγάκια και λίγο φιστικοβούτυρο (στο μπλέντερ)
Σνακ: κράκερ ολικής αλέσεως και τυρί χαμηλών λιπαρών
Μεσημεριανό: σαλάτα με μαρούλι, ντομάτα, ελαιόλαδο, λεμόνι και κοτόπουλο
Σνακ: φασολάκια σόγιας
Βραδινό: ζυμαρικά ολικής αλέσεως με σάλτσα ντομάτας, βασιλικό, μανιτάρια και γαρίδες.
Παρασκευή
Πρωινό: μούσλι και αποξηραμένα μύρτιλλα με άπαχο γάλα ή γιαούρτι
Σνακ: πορτοκάλι με λίγους ηλιόσπορους
Μεσημεριανό: σαλάτα της επιλογής σας με ελαιόλαδο
Σνακ: πράσινο τσάι και ξηροί καρποί σόγιας
Βραδινό: πίτσα για χορτοφάγους
Σάββατο
Πρωινό: 1 μικρό κουλούρι ολικής αλέσεως με φιστικοβούτυρο με μια φέτα φρούτου και άπαχο γιαούρτι
Σνακ: φρουτοσαλάτα με πεπόνι, βατόμουρα και ακτινίδιο
Μεσημεριανό: σάντουιτς ολικής αλέσεως με γέμιση γαλοπούλα, πιπεριά και κρεμμύδι
Σνακ: καφές με αποβουτυρωμένο γάλα και κανέλα
Βραδινό: ψητά κολοκυθάκια με γέμιση σος ντομάτας, κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά και κιμά.
Κυριακή
Πρωινό: 1 μάφιν με μια φέτα ντομάτα και βραστό αυγό (αποφύγετε το αυγό αν έχετε έκζεμα)
Σνακ: 1 αχλάδι με φιστικοβούτυρο
Μεσημεριανό: σαλάτα σπανάκι με ψητό κοτόπουλο, φέτα και αμύγδαλα
Σνακ: κράκερ ολικής αλέσεως και ντομάτες τσέρι
Βραδινό: ψάρι στο γκριλ με ντρέσινγκ ελαιόλαδο, πιπεριά και λεμόνι
elle.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα
έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.