Ιατρικά απρόοπτα των γιορτών και η πρόληψή τους.
Τα πιο συνήθη παθολογικά ιατρικά απρόοπτα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της εορταστικής εμπειρίας είναι οι λοιμώξεις του Χειμώνα, τα πεπτικά προβλήματα και το hang over από το αλκοόλ.
1. Λοιμώξεις Τα συνήθη συμπτώματα των λοιμώξεων είναι το μπούκωμα, ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, οι διάχυτοι πόνοι. Τα βασικά παθογόνα του χειμώνα μεταδίδονται με την αναπνοή και τα μολυσμένα αντικείμενα. Η πρόληψη περιλαμβάνει: ► Την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος με την διακοπή του παθητικού και ενεργητικού καπνίσματος, τη συστηματική άσκηση, την καλή διατροφή, τη σωστή θεραπεία χρόνιων νοσημάτων που εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα, την ορθή εφαρμογή προληπτικών εμβολίων. ► Την αποφυγή έκθεσης στα παθογόνα. Αυτό επιτυγχάνεται με το συχνό και σωστό πλύσιμο των χεριών (τουλάχιστον επί είκοσι δευτερόλεπτα), τον καλό αερισμό εσωτερικών χώρων, την αποφυγή επαφής των βλεννογόνων (μάτια μύτη) με τα χέρια, την χρήση χαρτομάντιλων μιας χρήσης κατά τον βήχα. ► Την αποφυγή ενδυνάμωσης των μικροβίων με την αποφυγή της άσκοπης κατανάλωσης αντιβιοτικών.
2. Πεπτικά προβλήματα Κατά τις εορταστικές ημέρες, το έθιμο του εορταστικού μπουφέ, όπου τα τρόφιμα παραμένουν επί μακρόν, αυξάνει τον κίνδυνο της εορταστικής γαστρεντερίτιδας. Το καλό πλύσιμο τροφίμων χεριών, το καλό μαγείρεμα, η συντήρηση των μαγειρευμένων τροφίμων σε υψηλή θερμοκρασία ή στο ψυγείο πριν τοποθετηθούν στο μπουφέ, η χρήση αβαθών πιατέλων, που απομακρύνονται συχνά και η αποφυγή παραμονής των πιάτων του μπουφέ πάνω από δίωρο σε θερμοκρασία δωματίου, είναι αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα.
3. Το hang over από το αλκοόλ Είναι συχνό πρόβλημα των εορτών, εκδηλώνεται με ναυτία, πονοκέφαλο, ζάλη 24-48 ώρες μετά την πόση αλκοόλ. Η πρόληψη γίνεται με την αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, την αποφυγή λήψης αλκοολούχων ποτών με άδειο στομάχι, την αποφυγή κατανάλωσης χαμηλής ποιότητας αλκοολούχων ποτών και την αποφυγή ανάμειξης πολλών ειδών αλκοολούχων ποτών
Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη (Ειδική Παθολόγος)
fe-mail.gr