Διατροφή στην εγκυμοσύνη.Χρήσιμες συμβουλές για την καλύτερη περίοδο της ζωής σας.
Οι περισσότερες γυναίκες πρέπει να παίρνουν 10 – 12,5 κιλά. Η αύξηση του βάρους ποικίλλει και εξαρτάται από το βάρος σας πριν την εγκυμοσύνη. Εάν σας απασχολεί, συζητήστε το με τον γιατρό σας.
Μπορεί να έχουν κάποιες συγκεκριμένες συμβουλές να σας δώσουν εάν ζυγίζετε πάνω από 100 ή λιγότερο από 50 κιλά. Αποφύγετε την κατανάλωση όλων των ειδών πατέ και τα μουχλιασμένα μαλακά τυριά όπως το ροκφόρ, το μπρι και το καμαμπέρ και παρόμοια ‘μπλέ’ τυριά όπως το Stilton και το Danish blue, λόγω του κινδύνου του μικροβίου που ονομάζεται λιστέρια. Μπορείτε να τρώτε σκληρά τυριά όπως τσένταρ και παρμεζάνα και άλλα τυριά από παστεριωμένο γάλα όπως φέτα, κατσικίσιο τυρί, μοτσαρέλα και κρεμώδες τυρί. Παρόλο που η λιστέρια είναι μια πολύ σπάνια μόλυνση, είναι σημαντικό να είστε ιδιαίτερα προσεκτική γιατί ακόμα και η ελαφριά μορφή αυτής της μόλυνσης μπορεί να προκαλέσει αποβολή, θνησιγένεση ή σοβαρής μορφής αρρώστια στο νεογέννητο μωρό. Πίνετε μόνο παστεριωμένο ή UHT γάλα στο οποία έχουν καταστραφεί τα επικίνδυνα μικρόβια. Εάν βρίσκετε μόνο φρέσκο, βράστε το πρώτα. Μην πίνετε μη-παστεριωμένο γάλα κατσίκας ή πρόβατου και μην καταναλώνετε τα γαλακτοκομικά προϊόντα τους.
Μην τρώτε συκώτι ή προϊόντα συκωτιού, όπως το πατέ συκωτιού ή το λουκάνικο από συκώτι, καθώς αυτά περιλαμβάνουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης Α, η οποία μπορεί να βλάψει το μωρό σας. Αποφύγετε την κατανάλωση φιστικιών και τα φαγητά που περιέχουν φιστίκια (παραδείγματος χάρη, το φυστικοβούτυρο, ακατέργαστο λάδι, ορισμένα σνακ κ.α.) εάν εσείς, ο πατέρας του μωρού ή κάποιο από τα παιδιά σας έχουν ιστορικό αλλεργικού συναχιού, άσθμα, έκζεμα ή άλλες αλλεργίες. Αυτό μπορεί να μειώσει την πιθανότητα το μωρό σας να εκδηλώσει κάποια αλλεργία στα φιστίκια. Να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εάν έχετε κάποιες αμφιβολίες, μην χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα. Αποφύγετε την κατανάλωση καρχαρία και ξιφία και ελαττώστε τον τόνο, καθώς αυτά τα είδη των ψαριών περιέχουν υψηλά επίπεδα υδράργυρου, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του μωρού σας.
Η πιο απολαυστική Ελληνική και ξένη μουσική, 24/24 σας περιμένει στο:www.palettino.gr/radio
Γενικότερη Υγιεινή Πάντα να πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού. Να πλένετε πολύ καλά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά, και τις έτοιμες κομμένες σαλάτες πριν τις φάτε. Να μαγειρεύετε καλά το κρέας και τα πουλερικά και να βεβαιώνεστε ότι τα έτοιμα πουλερικά και γενικότερα τα φαγητά ξαναζεσταίνονται σωστά και ζεματάνε πριν καταναλωθούν. Να πλένετε πάντα πολύ καλά τα χέρια σας μετά την προετοιμασία κρέατος ή πουλερικών και να βεβαιώνεστε ότι τα ωμά φαγητά αποθηκεύονται ξεχωριστά από τα έτοιμα φαγητά. Αλλιώς υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνσης. Αυτό συστήνεται για να μην μολύνονται άλλα φαγητά από το κρέας (σαλμονέλα, καμπυλοβακτηρίδιο και E.coli ). Να χρησιμοποιείται διαφορετική επιφάνεια για το κόψιμο του κρέατος. Κατά την κηπουρική και την επαφή με χώμα, να φοράτε γάντια τα οποία θα πλένετε, όπως και τα χέρια σας.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.