Δίσεκτο έτος: Το υπέροχο doodle της Google για την 29η Φεβρουαρίου

29-febroua

Η τελευταία ημέρα του Φεβρουαρίου για το 2016 έχει 29 ημέρες, κάτι που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι πολύ σπάνιο. Γι’ αυτόν τον λόγο και η Google τιμά την 29η Φεβρουαρίου με ένα παιχνιδιάρικο Doodle.

Το έτος 2016 είναι πολύ ιδιαίτερο για ακόμα ένα λόγο και όχι μόνο επειδή στην δυαδική γλώσσα γράφεται ως: 11111100000, αλλά επειδή έχει μια ημέρα περισσότερη, την σημερινή, την 29η Φεβρουαρίου.

Μια φορά στα τέσσερα χρόνια έχουμε την τύχη να χαρούμε την 29η Φεβρουαρίου και αυτό γιατί έτσι κατορθώνουμε να κρατήσουμε το ημερολόγιο συγχρονισμένο με την περιστροφή της Γης γύρω από τον ήλιο. Χωρίς, αυτή την ημέρα, θα ήμασταν εκτός συγχρονισμού περίπου έξι ώρες κάθε χρόνο.

unnamed

Προσέξτε όμως, αυτή η ημέρα «εμφανίζεται» κάθε τέσσερα χρόνια, εκτός και αν εκείνο το έτος διαιρείται με το 100. Αν ήταν γύρω στο 1900, θα είχαμε ξεχάσει εντελώς την 29η Φεβρουαρίου.

unnamed 1

Δείτε εδώ το Doodle της Google

Και αν είστε από τους τυχερούς – «άτυχους» που γεννήθηκαν στις 29 του Φεβρουαρίου, τότε σίγουρα θα έχετε χάσει πολλά γενέθλια στη ζωή σας!

Η Google αφιερώνει το σημερινό Doodle της Olivia Huynh σε εσάς που έχετε σήμερα τη γιορτή σας!

leap year 2016 5690429188079616 hp2x

Πώς «γεννήθηκαν» τα δίσεκτα έτη

Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.

Έτσι, προκειμένου να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό, έχει αποφασισθεί να προσμετράται άλλη μια μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία.

Με άλλα λόγια, κάθε τέσσερα χρόνια ο Φεβρουάριος «κερδίζει» μία παραπάνω ημέρα στο ημερολόγιο, προκειμένου ο χρόνος να βρίσκεται σε συγχρονισμό με την περιστροφή του πλανήτη μας.

Η 29η Φεβρουαρίου «γεννήθηκε» όταν ο αστρονόμος Σωσιγένης, αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μια μέρα ανά τέσσερα χρόνια. Μέχρι τότε, το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα.

Το… κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα, είναι ότι… χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο έτος. Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.

Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τη δίσεκτη 29η Φεβρουαρίου, είναι ότι εκείνη τη μέρα αντιστρέφονται τα πράγματα και οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες. Στην Ελλάδα πάντως τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα, θεωρώντας την γρουσούζικη.

Ως σπάνια ημέρα η ίδια, η 29η Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Ασθενειών.

 

 

newsbomb.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.

Προσφορές έως -70% στο : shop.palettino.gr.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *