Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος;
Ανήκετε κι εσείς σε εκείνη την κατηγορία ανθρώπων που προσπαθούν επίπονα να χάσουν βάρος χωρίς να τα καταφέρνουν, και βλέπουν γεμάτοι ζήλια γνωστούς τους να το κατορθώνουν χωρίς να καταβάλλουν τις ίδιες υπεράνθρωπες προσπάθειες με εσάς; Ήρθε η ώρα να μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό.
Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τους λόγους που, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές έρευνες, όπως δημοσιεύθηκαν στο WebMD.com, για κάποιους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο να χάσουν βάρος σε σχέση με τους υπόλοιπους.
*Έχετε χαμηλό μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας και υψηλή μεταβολική αποδοτικότητα
Για να το θέσουμε με πιο απλά λόγια: Σε αυτή την περίπτωση, ο μεταβολισμός σας είναι εκ κατασκευής έτσι, ώστε είτε όταν δεν κάνετε καμία απολύτως σωματική δραστηριότητα, είτε όταν κινείστε, καίτε λιγότερες θερμίδες ανά ώρα από τον μέσο άνθρωπο. Κάτι τέτοιο, αναφέρει η Victoria Catenacci, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, μπορεί να εξηγήσει ως και 10 παραπανίσια κιλά. Δείτε σε παλαιότερο αφιέρωμα του In2life πώς μπορείτε να δώσετε «ώθηση» στον μεταβολισμό σας.
*Είστε… γυναίκα
Κι όμως, το φύλο σας είναι ένας από τους βασικότερους λόγους που πιθανότατα δυσκολεύεστε να χάσετε κιλά. Οι γυναίκες είναι αδικημένες στον τομέα «μυϊκή μάζα» σε σχέση με τους άνδρες, με αποτέλεσμα να έχουν περισσότερο ποσοστό σωματικού λίπους από αυτούς. Αυτό οδηγεί και σε πιο αποδοτικό μεταβολισμό για τους άνδρες – αν για παράδειγμα ο μέσος άνδρας και η μέση γυναίκα τρέξουν με τον ίδιο ρυθμό για μια ώρα, ο άνδρας θα κάψει 700 θερμίδες, ενώ η γυναίκα μόλις 500. Ο γυναικείος οργανισμός, επίσης, τείνει να αποθηκεύει το λίπος στους γοφούς και τα πόδια, από όπου είναι πιο δύσκολο να χαθούν, καθώς όπως εξηγεί ο ειδικός, Robin Duncan, όταν ο οργανισμός χρειάζεται να κάψει λίπος, η πρώτη του επιλογή είναι η περιοχή γύρω από τα σπλάχνα, και όχι πιο χαμηλά. Τέλος, οι έρευνες δείχνουν πως οι γυναίκες δυσκολεύονται περισσότερο να διώξουν το αίσθημα της πείνας, κάτι που τις οδηγεί πιο εύκολα στο ψυγείο.
*Βιώνετε την πείνα, την ικανοποίηση και το στρες διαφορετικά από τους άλλους
Η ερευνήτρια Victoria Catenacci επισημαίνει πως «οι ιδιαίτερες γενετικές διαφοροποιήσεις των ορμονών και των πεπτιδίων που παράγονται στο έντερο, τον εγκέφαλο και τα λιπίδια (είναι αυτά που ρυθμίζουν την όρεξη, την πείνα και το αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης) παίζουν σημαντικό ρόλο στην προδιάθεση για παχυσαρκία, καθώς και στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποιοι στην απώλεια βάρους. Με άλλα λόγια, κατηγορήστε τις ορμόνες σας.
*Δεν σας αρέσει η σωματική άσκηση
Είτε συμβαίνει επειδή η… τεμπελιά είναι εγγεγραμμένη στο DNA σας (όπως υποστηρίζουν πρόσφατες έρευνες), είτε επειδή δεν προλαβαίνετε, είτε επειδή απλώς προτιμάτε έναν καφέ ή ένα ποτάκι με τους φίλους σας παρά μία ώρα τρεξίματος στο πάρκο, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: Παραμελείται έναν από τους βασικότερους παράγοντες που οδηγούν σε ισορροπημένο βάρος.
*Φταίει… η μαμά σας
Οι ερευνητές κάνουν λόγο για την τεράστια σημασία της διατροφής των γυναικών κατά την εγκυμοσύνη, που σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το μελλοντικό βάρος και τα επίπεδα της υγείας του παιδιού της. Δεν έχει τόση σημασία το αν η εγκυμονούσα ήταν αδύνατη ή παχύσαρκη, αλλά οι συνήθειες διατροφής της κατά την κύηση και κατά πόσο έτρωγε υγιεινά, ισορροπημένα σε λιπαρά γεύματα.
*Δεν τρώγατε «σωστά» στην παιδική σας ηλικία
Το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι πραγματοποίηση έρευνα, η οποία έφτασε στο εξής συμπέρασμα: Η διατροφή στην παιδική ηλικία καθορίζει ποια γονίδια θα γίνουν πιο ενεργά και επηρεάζει το βάρος μας σε μεταγενέστερη ηλικία. Συγκεκριμένα, στο πείραμα που διενεργήθηκε, η διατροφή που ήταν πλούσια σε πρωτεΐνες κατά την παιδική ηλικία οδήγησε σε περισσότερο λίπος στην ενήλικη ζωή των υποκειμένων, ενώ η διατροφή που ήταν πλούσια σε φυτικές ίνες αποδείχθηκε λιγότερο «επιζήμια» για την μετέπειτα πορεία του οργανισμού.
*Το στομάχι σας έχει… τεντωθεί.
Σφίξτε τη γροθιά σας. Αυτό είναι περίπου το μέγεθος που πρέπει να έχει το στομάχι σας. Σκεφτείτε όμως πόσο φαγητό περνά από αυτό καθημερινά. Αν του παρέχετε περισσότερο φαγητό από όσο χωρά κάθε φορά, «ξεχειλώνει» για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του. Αν λοιπόν συνεχίσετε να τρώτε πολύ σε σταθερή βάση, το στομάχι συνηθίζει στο καινούριο του μέγεθος, και «θεωρεί» πως χορταίνει με τα νέα δεδομένα, δηλαδή με περισσότερη τροφή από το κανονικό.
*Δεν παίρνετε αρκετή βιταμίνη D
Τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με το αυξημένο βάρος και επηρεάζουν αρνητικά τις μεταβολικές διαδικασίες, γι’ αυτό χρειάζεται να… παίρνετε την ημερήσια δόση ηλιοφάνειας ή να συμβουλευτείτε έναν ειδικό σε περίπτωση που ο οργανισμός σας είναι «φτωχός» σε D.
*Δεν μασάτε καλά το φαγητό σας
Σε επιστημονικό πείραμα της Ιατρικής Σχολής Harbin της Κίνας, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να χωριστούν σε δύο ομάδες: Η πρώτη μάσησε το φαγητό που τους δόθηκε 15 φορές, ενώ η δεύτερη μάσησε το φαγητό 40 φορές. Οι συμμετέχοντες της δεύτερης ομάδας κατανάλωσαν τελικά 12% λιγότερες θερμίδες από την πρώτη. Το καλό και αργό μάσημα δεν βοηθά μόνο τον μεταβολισμό, αλλά επιτρέπει στον οργανισμό να στείλει εγκαίρως το σήμα του κορεσμού ώστε να σταματήσουνε να τρώμε, προτού καταναλώσουμε υπερβολική ποσότητα, εξαιτίας της λαιμαργίας.
*Δεν κοιμάστε καλά
Όσο λιγότερο κοιμόμαστε, τόσο περισσότερο επηρεάζονται αρνητικά οι ορμόνες που ρυθμίζουν μεταξύ άλλων το αίσθημα της πείνας αλλά και την αποθήκευση λίπους. Επτά με οκτώ ώρες ύπνου είναι το ελάχιστο «δώρο» που οφείλουμε να κάνουμε στον οργανισμό μας καθημερινά.
*Τρώτε πολύ
Αφήσαμε για το τέλος τον πιο προφανή λόγο που δεν σας είναι εύκολο να αδυνατίσετε. Και ακριβώς επειδή είναι τόσο προφανής, συχνά τον αγνοείτε, στρεφόμενοι σε άλλους παράγοντες: «Μα, ασκούμαι», «ναι, αλλά έχω καλό μεταβολισμό», «τρώω μόνο φρούτα και δημητριακά». Ακόμη κι αν ισχύουν οι παραπάνω δικαιολογίες, δεν αναιρούνται οι θερμίδες που καταναλώνετε καθημερινά. Ακόμη κι αν προέρχονται από φρούτα άλλωστε, δεν παύουν να είναι θερμίδες – μην περιμένετε για παράδειγμα να φάτε… ένα κιλό πορτοκάλια και δύο τσαμπιά μπανάνες, αλλά να χάσετε βάρος. Προσπαθήστε όσο μπορείτε, χωρίς να γίνετε εμμονικοί με το θερμιδολόγιο, να ακολουθείτε μια θερμιδική διατροφή με μέτρο.
in2life.gr
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.