Η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο!
Κάνε διαχρονικό τρόπο διατροφής την πατροπαράδοτη ελληνική δίαιτα. Μάθε να τρέφεσαι υγιεινά και ισορροπημένα, επιλέγοντας κατά προτεραιότητα εγχώρια προϊόντα και κάλυψε τις θρεπτικές και γευστικές ανάγκες όλης της οικογένειας με τα σωστά τρόφιμα, χωρίς να ξοδεύεις πολλά.
Τόμοι ολόκληροι έχουν γραφτεί γύρω από τη μεσογειακή διατροφή και την παραδοσιακή ελληνική δίαιτα, ιδίως δε για την κρητική εκδοχή της. Και ενώ η μία μετά την άλλη έρευνα αποδεικνύουν τα ευεργετικά της αποτελέσματα στην υγεία, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τις μελέτες μακροζωίας στους κατοίκους της Ικαρίας, και σχεδόν όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως υμνούν και προτείνουν αυτό τον τρόπο διατροφής ως τον πλέον υγιεινό, οι περισσότεροι Έλληνες τον έχουμε απαρνηθεί.
Όμως, αλλάζουν οι καιροί! Θες η παχυσαρκία που εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, και ειδικά στα παιδιά, θες ότι κάπου καταλάβαμε το λάθος μας και το κακό που κάνουμε στον εαυτό μας με την αμερικανικού τύπου διατροφή, θες η αναζήτηση της ποιότητας έναντι της θρεπτικά άδειας ποσότητας, θες η ανάγκη ή ο καλώς εννοούμενος πατριωτισμός εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, όλο και πιο πολλοί συμπατριώτες μας στρέφονται πλέον στις παραδοσιακές μας διατροφικές συνήθειες.
Άλλωστε, η παραδοσιακή ελληνική δίαιτα παραμένει διαχρονικά σύγχρονη και μπορεί να γίνει μόνιμος τρόπος ζωής, ειδικά σήμερα. Αρχίζοντας από τώρα…
Ποια είναι η ελληνική δίαιτα;
Η καλύτερη διατροφή παγκοσμίως! Ποικίλη σε περιεχόμενο, άριστη σε θρεπτικότητα, υψηλή σε αποτελεσματικότητα, χαμηλή σε κόστος.
Χαρακτηριστικά
- Αναλογικά υψηλότερη κατανάλωση δημητριακών αδρά επεξεργασμένων και προϊόντων αυτών με ολόκληρο το πίτουρό τους, όπως π.χ. ψωμιού ολικής αλέσεως.
- Πολλά λαχανικά, χόρτα (ήμερα, άγρια) και φρούτα καθημερινά, μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών.
- Κατανάλωση οσπρίων, ψαριών, πουλερικών, αβγών, κουνελιών κ.ά. ως κύρια πηγή ζωικών πρωτεϊνών. Κόκκινα κρέατα όχι συχνά, συνήθως λίγες φορές μηνιαίως.
- Αρκετά συχνή κατανάλωση λαδερών φαγητών, κύρια πηγή προστιθέμενου λίπους το ελαιόλαδο, σπάνια χρήση βουτύρου (κυρίως ωμού).
- Κολατσιό σπιτικό, σπανίως τυποποιημένα σνακ.
- Λίγα γλυκίσματα εβδομαδιαίως, σχεδόν όλα σπιτικά, φτιαγμένα κυρίως με μέλι, πετιμέζι ή χαρουπόμελο και σπανιότερα με ζάχαρη π.χ. μαρμελάδες.
- Μεγάλη κατανάλωση νερού, ελάχιστη χυμών, σπανιότατη αναψυκτικών.
- Εάν πίνεις ήδη αλκοόλ, μέτρια κατανάλωση κρασιού.
- Προαιρετικά καφέδες, τσάι, αφεψήματα, όπως τσάι του βουνού, χαμομήλι, φασκόμηλο κ.ά.).
- Σωματικά δραστήριος τρόπος ζωής, κύριο μεταφορικό μέσο τα… πόδια, καθημερινή άσκηση.
Προσοχή! Οι ίδιες γενικές διατροφικές αρχές ισχύουν για τα παιδιά σχολικής ηλικίας και τους εφήβους. Ανάλογα όμως με το στάδιο της φυσιολογικής ανάπτυξης και τις σωματικές τους δραστηριότητες, τα παιδιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερες θερμίδες από αμυλούχα τρόφιμα και φρούτα, κάπως περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και ίσως λίγο πιο συχνά ζωικά τρόφιμα.
Αν σας άρεσε το άρθρο, κάντε “Like” στην σελίδα μας στo Facebook και θα έχετε άμεση ενημέρωση για κάθε νέα μας δημοσίευση.